Annons
Vidare till fagersta-posten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Vi vill ha fler Tåg i Bergslagen – inte färre

Det förslag till program för Tåg i Bergslagen som ägarregionerna tagit fram – skulle om det blev verklighet – bli ett hårt slag för oss kommuner som verkar längs godsstråket genom Bergslagen. De föreslagna neddragningarna innebär i praktiken en nedläggning av persontrafiken från 2024. Ett sådant beslut skulle få långtgående konsekvenser för de berörda arbets-, bostads- och studiemarknaderna. Idag präglas orterna längs stråket av stark tillväxt, men situationen skulle snabbt kunna vändas till det motsatta. Här menar vi att Tåg i Bergslagens ägarråd måste göra om och göra det rätta, och om någon förändring ska till så borde det vara att göra satsningar snarare än att dra ner.

Stråket är viktigt inte bara för enskilda resenärer utan även för ett flertal framgångsrika företag som finns etablerade längs banan. Sandvik, Ovako, Outokumpu, Stora Enso, Seco Tools, Epiroc, Systemair och Billerud Korsnäs är några av många exempel. Genom kraftiga neddragningar på sträckan så försämras företagens konkurrenskraft då det dels blir svårare att på ett effektivt sätt sköta logistiken kring företagens produkter och dels gör det svårare att rekrytera rätt kompetens då möjligheterna till arbetspendling i princip tas bort. Att i det närmaste lägga ner trafiken skickar helt fel signaler våra företag och gör det svårare för människor att få vardagen att fungera.

Vi är fullt medvetna om att kollektivtrafik – och då särskilt tåg – är kostsamt och tar en stor del av våra gemensamma resurser i anspråk. Men här måste samtidigt de som är ansvariga våga tänka brett och långsiktigt på samma gång. För det handlar inte bara om en besparing i kronor och ören som kan göras genom att dra in ett visst antal avgångar, det handlar om så mycket mer. Genom de föreslagna försämringarna så sätts framtidsutsikterna för flertalet kommuner ur spel.

Om vi vill att fler ska välja att bosätta sig i våra respektive regioner – då är det en fördel att det går att ta sig till och från sitt arbete på ett säkert, bekvämt och miljömässigt hållbart sätt. Om vi vill att fler företag ska etablera sig i våra respektive regioner och att de företag som är etablerade idag ska välja att stanna kvar – då är det en fördel att godset enkelt kan transporteras ut och kompetensen (om man inte bor på orten) kan pendla in.

Avslutningsvis, om vi vill att våra respektive regioner ska ses som de tillväxtmotorer de har förmåga att vara – då är det en fördel att de som styr visar att de tror på möjligheterna genom att göra satsningar snarare än det omvända. Vi förväntar oss att Tåg i Bergslagens ägarråd kastar liggande förslag i papperskorgen och istället fattar ett klokt beslut för regionens bästa.

Lars Isacsson, kommunstyrelsens ordförande, Avesta

Marino Wallsten, kommunstyrelsens ordförande, Fagersta

Linda-Marie Antilla, kommunstyrelsens ordförande, Hofors

Johanna Odö, kommunstyrelsens ordförande, Norberg

Lena Lovén Rolén, kommunstyrelsens ordförande, Skinnskatteberg

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel