Annons
Vidare till fagersta-posten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: ”Vi vill införa ett Röj-stöd för privata skogsägare”

Fler gröna jobb och mer hållbar tillväxt i skogsnäringarna Översvämningarna i Europa visar tydligt hur det förändrade klimatet bidrar till fler extremoväder och naturkatastrofer. Även vi i Västmanland behöver göra mer för att minska våra utsläpp och förbereda våra samhällen för en mer hållbar livsstil.
I kampen mot klimatförändringarna behöver Sverige bli ledande inom bioekonomin med innovationer kring nya förnybara bränslen och material från skogen.
En utvecklad bioekonomi stärker arbetet med klimatomställningen och ger fler jobb i vår glesbygd. På så sätt håller vi samtidigt ihop länet och Sverige. Den svenska skogen är Sveriges gröna guld och är central både för biologisk mångfald, naturupplevelser och för jobb och utveckling. För att möta arbetslösheten kopplad till pandemin har den Socialdemokratiskt ledda regeringen gjort stora satsningar på gröna jobb för personer som står långt ifrån arbetsmarknaden. Inom skogsnäringen har vi har satsat på gröna jobb som omfattar drygt 5 000 nyanlända och långtidsarbetslösa. Det gör stor skillnad för den som får ett jobb och för skötseln av våra skogar. För att förebygga, övervaka och bekämpa skogsskador vill vi att Skogsstyrelsen tilldelas mer pengar än i dag.
Vi vill också inrätta ett nationellt skogsskadecentrum för riskvärdering av skogsskadegörare, som till exempel granbarkborre. Men det slutar såklart inte där; ännu fler behövs inom de gröna näringarna. Därför vill vi nu införa ett Röj-stöd för privata skogsägare så att de kan anställa personer för att ansvarsfullt sköta skogsmark. Det skulle skapa ytterligare arbetstillfällen och fler och växande skogsvårdsföretag, inte minst i glesbygd. Vi vill dessutom stärka skyddet av värdefulla naturskogar. Resurser ska finnas för att ersätta skogsägare som inte kan bruka skog som ska bevaras.
Vi lider med de översvämningsdrabbade och kavlar upp ärmarna för att möta framtiden. Tillsammans tar vi Västmanland och Sverige framåt, genom fler gröna jobb i hela landet och mer hållbar tillväxt.

Pia Nilsson, Olle Thorell och Åsa Eriksson, (S), Riksdagsledamöter från Västmanland

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel