Annons
Vidare till fagersta-posten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt Wallsten (S): Nu lyfter Fagersta efter år av stiltje

Hur man än vrider sig så är rumpan bak. Att föregående styre under 16 år inte valde att investera i välbehövliga insatser, blir i det halvtomma glasets värld ”att man inte gör någonting”. När vi nu tar tag i saker, för det är ju inte så att behoven uppstått ur ingenstans, blir det istället ”slöseri med skattemedel i Fagersta”. Det är tur att åsikter inte är fakta.

Det är otroligt roligt när Fagersta efter år av stiltje nu åter fylls av lyftkranar, maskiner och byggen. För att inte tala om etableringar av nya företag och handel. Vi har sedan förra mandatperioden fokuserat på strategiska företagsetableringar, stöd och samverkan med lokala företag och nyföretagande.

Precis det Fagersta behöver. Vi har under lång tid haft en hög arbetslöshet som nu befinner sig i en positiv trend, där arbetslösheten sjunker och fler unga hittar ut till arbete och egen försörjning. Även om arbetslösheten är fortsatt hög i jämförelse med riket så gäller det att hålla i denna utveckling och fortsätta våga satsa på framtiden genom investeringar. Det gör vi.

Bara under år 2018 så har Fagersta kommun genomfört investeringar på över 143 miljoner kronor i den kommunala verksamheten, inkluderat ett nytt produktionskök, ny förskola och inom skolan.

I planen framåt finns investeringar på totalt 600 miljoner kronor i exempelvis nytt äldreboende, sannolikt Norrbygården, ett allaktivitetshus och bostäder – processer som redan påbörjats och pågår för fullt. Vi räknar just nu på inflytt i såväl Norra station som Brukskontor, senast 2021 som sagt, till en lägre driftpåverkan med en hyresnivå som ser ut att ligga uppemot 300 kronor per kvadratmeter lägre än vad verksamheter betalar idag i nuvarande kommunhus.

Men det är inte bara investeringar, vi har fortsatt förstärkt våra verksamheter så att Fagersta ändamålsenligt och effektivt ska kunna möta kommande utmaningar med fler äldre och färre i arbetsför ålder. Vi har infört heltid som norm, avgiftsfri kollektivtrafik och vi utreder sänkning av normalarbetstiden till 35 timmar. Vi arbetar hela tiden med stort fokus på effektiviseringar och ekonomistyrning så att vi får ut största möjliga nytta för varje skattekrona.

Kommunen har de senaste åren nått resultatmålet med råge, totalt nästan 46 miljoner kronor år 2018. Det går att satsa på framtiden utan att behöva snåla på verksamheten idag. Utmaningarna kommer inte bli mindre, men vi socialdemokrater blundar inte för dessa utan ångar på med uppkavlade ärmar och tar oss an dem.

I en anda av hopp och framtidstro.

Marino Wallsten (S)

Kommunalråd

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel