Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt Wallsten (S): NVU kan ha spelat ut sin roll

 
NVU-krisen
Visa alla artiklar

Annons

Norra Västmanlands utbildningsförbund (NVU) har sedan det stora underskottet på 8 miljoner kronor år 2015 brottats med att få balans på den ekonomin. Något som varit mycket svårt då det tidigare redovisats kostnader lite huller om buller, i vissa fall helt uppåt väggarna då man pumpat in statlig ersättning för att finansiera delar som normalt ska täckas av kommunernas medlemsbidrag – och tvärtom.

NVU har dessutom under många år heller inte hållit koll på den statliga ersättning man har rätt till, vilket i praktiken inneburit att de kommunala medlemsbidragen fått täcka dessa delar och det är inte lite pengar det rör sig om. Som ägarkommuner av NVU med det yttersta ansvaret för ekonomin är det inte acceptabelt.

Att bara skicka in mer pengar är inte hållbart. Vi måste titta på alla alternativ. Dels beräkningsmodell för ersättningen, som måste klara volymförändringar bättre. Dels formen för särredovisningen av undervisningen som ska vara kostnadstäckt av statliga medel. De lösningar vi anser vara bäst utifrån såväl kostnads- som kvalitetsperspektiv går vi efter, allt annat vore oansvarigt.

Alla tre ägarkommuner, Fagersta, Norberg och Skinnskatteberg, har beslutat om inriktning till ny ersättningsmodell för NVU:s verksamhet. Den allra mest väsentliga förändringen är att den nya modellen mer exakt räknar fram respektive kommuns andel genom elevavräkningar två gånger per år. Till skillnad mot tidigare modell som utifrån en prognos baserat på befolkningsstatistik året innan ger en fördelningsnyckel, som bevisligen inneburit att en kommun betalat för en annan kommuns elever.

Men allt detta sker på intäktssidan för NVU. Hur kommunerna beslutar om att fördela kostnaderna mellan sig är självklart inte en sak för NVU, utan något för kommunerna att besluta om. Det har i sig ingenting med förbundets kostnader att göra.

Att då som Putte Dahlström (PNF) försöka göra sken av att det handlar om neddragningar är direkt felaktigt. Det handlar om hur kommunerna ska fördela kostnaderna mellan sig.

NVU ska inte behöva bekymra sig över finansiering, utan organisationen och direktionen måste få ägna större fokus på utveckling och undervisning. Ekonomiadministration ska i enlighet med fattade beslut skötas av Norra Västmanlands ekonominämnd.

NVU hade i uppdrag att leverera en elevprognos för vardera ägarkommun till respektive kommuns budgetberedning. Det framgick inte någonstans i det som presenterades, däremot ville man lämna över en konsekvensbeskrivning av införande av ny ersättningsmodell, som tagits fram under helgen (!) innan budgetberedningarna i Fagersta och Norberg. Elevprognos saknas fortfarande.

Problemet med förbundet är någonstans att det är bundet till lägsta ambition, det räcker inte om två kommuner är överens om en budgetnivå om den tredje inte håller med. Då kan budget bara sättas till vad den tredje kommunen mäktar med. När tre kommuner är överens om ersättningsmodell så sätter sig den fjärde aktören, NVU självt, på tvären.

Kanske har förbundet utifrån detta spelat ut sin roll.

Marino Wallsten (S)

Kommunalråd

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel