Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ännu högre än Torso!

Norbergs kommunpolitiker är beredda att fullt ut och utan några reservationer tillstyrka att trettionio (39!) vindkraftsverk kommer att uppföras i skogsområdet mellan Norbergs och Avesta kommuner.

Annons
Höjdare. De föreslagna vindkraftverken vid Målarberget blir högre än Malmös omskrivna höghus Turning Torso, framhåller skribenten.Foto: Johan Nilsson/TT

Jag undrar om beslutande politiker och allmänhet i Norberg och Avesta förstår vad som är på väg att hända? En av Nordens högsta byggnader är skyskrapan ”Turning Torso” i Malmö. Den är synlig över stora delar av Öresundsregionen. Den byggnaden mäter 190 meter i höjd.

Vart och ett av dessa vindkraftverk som nu är tänkta att byggas kommer att mäta 200 meter! De kommer av flygsäkerhetsskäl att förses med kraftiga runtomstrålande röda ljus som ständigt är tända under mörker. Vi kommer alltså att få leva med 39 byggnader var och en tio meter högre än Turning Torso på en sträcka av flera kilometer mellan Norberg och Avesta!

Vindkraftsverken kommer att vara synliga från stora delar av både Norbergs och Avesta kommuner och omgivande marker kommer att utgöra ett gigantiskt industriområde med vägar och spår efter sprängningar och schaktningsarbeten som det kommer att ta en ny istid att utplåna spåren av. Under mörker kommer hela horisonten att lysa som ett gigantiskt tivoli!

Jag har under en lång yrkeskarriär bott på många platser i vårt land, i Falun och Hedemora, i Västerås, Stockholm, Lidingö och Eskilstuna. Jag har inte flyttat till Norberg för nöjet att få betala en av landets högsta kommunalskatter eller för tillfredsställelsen att låta mig styras av några personer i den svenska politikens absoluta gärdsgårdsserie, Åsa Eriksson, Sten Nordström eller Kent Persson, utan för glädjen att få bo i ett av tämligen fri och orörd natur präglat landskap, långt från tunnelbanor, asfaltsöknar och storstadsstress.

Jag är övertygad om att både Norberg och Avesta kraftigt kommer att förlora i attraktionskraft för människor som överväger att lämna Mälardalen eller andra storstadsområden för ett lugnare liv med natur och djurliv, om den gigantiska miljöförstöring som en vindkrafts-park av detta slag skulle medföra, kommer till stånd.

Oavsett vad man kan tycka om Stockholm; en sak vet jag. Dess politiker skulle aldrig sälja ut kommuninnevånarnas intressen av naturlandskapet, att bygga vindkraft i Stockholms skärgård, på Mälaröarna eller i annan natur, skulle aldrig komma i fråga!

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel
Annons