Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bättre vård för unga

Annons

Ätstörningar är vanligast bland tjejer mellan 16 och 22 år, men är ett problem som kryper lägre ner i åldrarna och som ökar även bland pojkar. Uppskattningsvis lider så många som 8 000 personer av det i vårt län, men mörkertalet är stort.

Enligt WHO är ätstörningar en av de vanligaste psykiska sjukdomarna hos flickor i tonåren. Det är också en sjukdom med hög dödlighet.

Därför är det av stor vikt att vi kan erbjuda dessa patienter bästa möjliga vård. Ätstörningar förstör, begränsar och förkortar livet för många unga tjejer och killar och resulterar ofta i ett omfattande utanförskap. Det är också mycket påfrestande för hela familjen.

Ätstörningsenheten i Västerås fungerar bra och har inga väntetider, den är dessutom ett föredöme i hela landet när det gäller att hålla öppet även på sommaren.

Dock behövs ett fåtal platser inrättas för de svårast sjuka som behöver vård dygnet runt. I dag hänvisas de till slutenvård på barn- och ungdomspsykiatrin, vilket gör att de inte får optimal vård.

Därför har Moderaterna nu lagt en motion där vi föreslår inrättande av vårdplatser dygnet runt på ätstörningsenheten. Vi föreslår även en familjelägenhet där patienten kan bo tillsammans med sin familj och vårdpersonal.

För unga patienter är familjens del i behandlingen av oerhörd vikt, samtidigt som det är en svår situation för många föräldrar.

Det är slöseri att inte satsa på en modern och kraftfull behandling för våra unga. Vi behöver fler och friska ungdomar i utbildning och arbete, inte i sjukskrivning.

Därför arbetar vi för att landstinget skall erbjuda bästa möjliga vård till denna patientgrupp. Västmanland bör ha målsättningen att bli bäst i Sverige på att ge vård till ätstörningspatienter.

Landstinget Västmanland

Pia Edstam, Mikael Andersson Elfgren, M

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel
Annons