Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Blåröd röra hotar Fagerstas goda rykte

Svar till Marino Wallsten (22/1). Efter drygt tre decennier i kommunalpolitiken kan jag konstatera att aldrig har det varit sådan villervalla som nu. Och det verkar inte bli bättre, snarare tvärtom.

Annons
Tar över. Tidigare kommunalrådet Stig Henriksson (V) kritiserar Socialdemokraterna. Bilden: Det nya S+M-samarbetet i Fagersta presenterades före jul av Marino Wallsten (S), Helmut Hoffmann (S) och Jan Johansson (M).Foto: Seth Jansson/arkiv

Vi har nu haft tre kaotiska fullmäktigemöten i rad.

I november tas budgeten för Fagersta. Som exempel på den förvirring som präglat budgetarbetet kan man där läsa att beslutade utgifter bara ska arbetas in i budgeten om vi får statsbidrag. Där görs diverse ”noteringar” om att det kan komma mer pengar senare och hur nämnder och förvaltningar ska kunna planera sitt arbete efter sådana ”noteringar” är svårt att förstå. Efter kommunalrådets ovarsamhet med sanningen i kommunstyrelsen avslår man också V:s förslag på skolsatsningar.

I december – tre veckor efter att budgeten antagits – ska det plötsligt köpas moduler för åtskilliga miljoner. Oklart dock hur många. I handlingarna finns bara ett olagligt ordförandebeslut från socialnämndens ordförande. (Kommunalrådets olagliga ordförandebeslut har man gömt undan).

I beslutet lyckas man bryta mot lagen om offentlig upphandling, socialnämndens reglemente, ansvarsfördelningen inom kommunen och några andra regelverk. Ett svårslaget rekord. Paniken är så stor så man får kalla till extra kommunstyrelsemöte timmarna före fullmäktige för att hjälpligt täta luckorna. Beslutet blir en check in blanco – alltså tre veckor efter budgeten är tagen. Man får handla upp och finansieringen skjuts på framtiden.

I januari kallar man till extra kommunfullmäktigemöte för att rensa ut vänsterpartister, trots att vår ledamot i valberedningen upplyst om det olagliga i det hela. Väl i kommunfullmäktige får man dock kalla fötter och tvingas återremittera sju av de nio utrensningsärenden som föranlett mötet.

Vänsterpartiet och undertecknad drivs inte av några låga motiv för vårt fasthållande vid ordning och reda samt uppfyllande av givna vallöften och det är självklart oförskämt med spekulationer om det.

Vi ser dock med oro på de stora kompetensbrister som det nya ledarskapet har visat och som knappast förstärks av att man nu ska ta med Moderaterna på denna krängande seglats.

Vi är angelägna om att Fagerstas rykte som en välskött kommun ska bestå och att inte S än en gång genom sitt sätt att styra ska föra kommunen till ruinens brant. Det är som bekant lätt att göra fisksoppa av ett akvarium. Men väldigt svårt att gå åt andra hållet.

Stig Henriksson (V)

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel
Annons