Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bort med visstidsjobb i vård och omsorg

Det finns en stor grupp människor som vi alla behöver: anställda i offentlig sektor.

Annons
Hemtjänst. Anställda i vård och omsorg måste få trygga jobb anser fackförbundet Kommunal. Bilden är från annan ort. Foto: Tony Persson/arkiv

Majoriteten är arbetarkvinnor. De förväntas finnas till hands i livets olika skeden och leverera med kvalitet i varje arbetad sekund. Det är ju allas våra käraste skatter som de ska ta hand om. Våra barn och föräldrar, nära och kära och även oss själva. Ja, de anställda inom vård och omsorg är verkligen vardagens självklara följeslagare. Men de behandlas inte så.

Under de senaste tre decennierna har arbetslivet inom vård och omsorg blivit alltmer otryggt. Utvecklingen har drivits på av privatiseringar och en förändrad styrning som siktar mot att pressa kostnader.

Kommunals nya rapport Flexibilitetens pris visar att 19,8 procent av de anställda inom vård och omsorg i Västmanlands län har en tidsbegränsad anställning. Och andelen tidsbegränsat anställda inom vård och omsorg i Sverige ökar för sjätte året i rad.

Det är som om morgondagen bär en befolkning helt utan behov av förskola, äldreomsorg eller sjukvård. Uppenbarligen tror vi att även de vård- och omsorgsanställda själva är utan behov. Hälften av de tidsbegränsat anställda inom vård och omsorg kallas in vid behov eller arbetar per timme. Majoriteten har anställningsformen allmän visstid.

År efter år förväntas personal inom vård och omsorg fungera och leverera kvalitet utan att den allra mest grundläggande anställningstrygghet tillgodoses. Det är inte okej.

Låt de vård- och omsorgsanställda få utföra sitt viktiga arbete, utan att göra det på basis av en oberäknelig framtid. Det är uppenbart att de behövs, nu och i framtiden. Därför kräver Kommunal att:

+ Anställningsformen allmän visstid ska avskaffas. Det ska alltid finnas ett objektivt skäl till att tidsbegränsa en anställning.

+ Sveriges Kommuner och Landsting ska sätta som procentmål att det inom ingen yrkeskategori i vård, skola eller omsorg får vara mer än tio procent tidsbegränsat anställda.

+ Inför vikariepooler som standard i kommun, landsting och större företag, där personalen är tillsvidareanställd på heltid med kapacitet att täcka upp motsvarande korttidsbehov i kommunen eller landstingets finansierade verksamheter.

+ En person som varit tidsbegränsat anställd hos samma arbetsgivare, oavsett vilken typ av tidsbegränsad anställningsform, skall efter max två år erbjudas en tillsvidareanställning på heltid.

+ Företrädesrätten, återanställningskravet och konverteringsregeln till tillsvidareanställning i LAS ska räknas utifrån hur länge personen arbetat inom offentligt finansierad verksamhet inom en kommun eller ett landsting, oavsett om verksamheten är privat eller offentlig och förutsatt att det gäller arbete inom samma yrkeskategori.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel
Annons