Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Därför säger vi nej till byggnadsminne

Svar till Antje Andersen (15/4). Det beslut som fattades i kommunstyrelsen rörande Folkets hus handlade endast om kommunen skulle rekommendera en byggnadsminnesförklaring eller inte. Inget annat.

Annons
Folkets hus i Fagersta. Arkivfoto

Själva beslutet ligger på länsstyrelsens bord och Fagersta kommun har alltså tagit beslut om att inte rekommendera en byggnadsminnesförklaring. Den främsta anledningen till det är att ett sådant beslut sannolikt skulle medföra krav på återställande som i sin tur innebär betydande kostnader. Man har i en tidigare beräkning fått fram en kostnadsbild på omkring 25 miljoner kronor som egentlligen bara skulle täcka det mest akuta behoven. Ett totalt återställande skulle förmodligen handla om minst det dubbla.

Det är svårt att motivera det i nuvarande läge, i ljuset av stora investeringsbehov inom såväl skolan och äldreomsorgen. Därav rekommendationen från kommunstyrelsen.

Det finns alltså i detta inget beslut om vare sig nybyggnation, renovering eller avveckling av något överhuvudtaget.

Självklart ska Fagersta ha ett kulturutbud värt namnet. Vi måste bara försäkra oss om att vad vi än gör så ska det vara en långsiktig och hållbar lösning.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel
Annons