Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Det är klimatet som vinner på vindkraft

Kommunen tjänar inga pengar på en vindkraftspark  i Norberg. Vinsten är den ökande andelen förnyelsebar energi som kan produceras.

Annons

Svar till Lotta Gröning (16/2). VKS Vindkraft Sverige AB har ansökt hos Länsstyrelsen i Uppsala om tillstånd för 39 vindkraftverk, med en totalhöjd på maximalt 200 meter, i ett område mellan Norberg och Avesta. Norbergs kommun har fått ärendet på remiss för yttrande om utformning av villkor och för tillstyrkan eller avstyrkan av vindkraftsparken.

Större delen av det aktuella området har kommunfullmäktige Norberg år 2011 pekat ut som särskilt lämpligt för vindkraft, eftersom det är det största och ett av få områden i vår kommun där det blåser tillräckligt mycket.

Norbergs kommun har en energi- och klimatstrategi antagen av kommunfullmäktige 2010 som slår fast att vi ska verka för att andelen förnyelsebar energiproduktion i kommunen ökar och att de fossila bränslena fasas ut.

Kommunen tjänar inga pengar på att en vindkraftspark uppförs i Norberg. Vinsten, förutom de pengar de privata markägarna får, är den ökande andelen förnyelsebar energi som kan produceras. Möjligen kan man kortsiktigt prata om vinster för dem som får i uppdrag att göra nya vägar, transportera och uppföra verken samt underhålla desamma.

Den stora vinsten för oss alla är, enligt min mening, att vindkraften ger oss möjlighet att uppnå målet med förnyelsebar energiproduktion i Norberg och målsättningen från klimatmötet i Paris förra året.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel
Annons