Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En bra budget för kvinnor och de äldre

Annons
Äldreomsorg. Regeringens budgetförslag kan skapa 5000 nya tjänster för undersköterskor inom äldrevården, framhåller Vänsterpartiet.Foto: Erik G Svensson/TT

De ensamstående föräldrarna, varav en majoritet är kvinnor som tvingats välja mellan att köpa gummistövlar och betala elräkningen, barnen med tejpade glasögon som fått kisa för att se mattetalen, personalen på äldreboendet om haft alldeles för få arbetskamrater. Och alla de engagerade i de så avgörande kvinnojourerna.

Nu kan de sträcka på sig för de är huvudpersoner i årets feministiska budget. Med Vänsterpartiets hjälp har regeringen kunnat presentera politik som gör verklig skillnad just för dem.

Våra prioriteringar var klara när vi satte oss ned för att förhandla vårändringsbudget och vårproposition med regeringen. Vi ville få reformer som minskar inkomstskillnaderna mellan kvinnor och män och få större resurser till välfärden. Båda prioriteringarna är centrala ur feministiskt perspektiv. Vi är glada över att regeringen har gått oss till mötes.

Den 1 oktober höjs sjuk- och aktivitetsersättningen i sjukförsäkringen, det ger max 200 kr/månad. Enligt regeringens beräkningar leder reformen till förbättringar för cirka 218 000 personer, varav 58 procent är kvinnor.

Den 1 september höjs underhållsstödet med 300 kronor per barn och månad. Det kommer cirka 350 000 barn och ensamstående föräldrar till del, varav en majoritet kvinnor.

Från 1 september höjs också bostadstillägget för pensionärer från 93 procent till 95 procent av boendekostnaden, upp till ett tak på 5 000 kronor. Det ger en höjning med cirka 90 kr i månaden i genomsnitt och en överväldigande majoritet av de som drar nytta av den är kvinnor.

Den 1 januari nästa år införs glasögonbidrag för barn och unga i åldern 8-19 år. De som är yngre omfattas redan av det. Det är ett generellt bidrag eftersom vi ser glasögon som ett hjälpmedel och dem ska barn ha rätt till.

Nästa år blir även medicin för alla barn upp till 18 års ålder gratis. Ingen ska behöva vänta med att hämta ut recept eller glasögon till sina barn för att pengarna är slut. De här förslagen gynnar framförallt familjer med dålig ekonomi.

Det är framför allt kvinnor som tjänar på den rödgröna budgeten. Vänsterpartiet har också drivit igenom större satsningar på äldreomsorgen och förlossningsvården, och ett stabilt statligt stöd till kvinnojourernas verksamhet. Detta är centrala feministiska reformer som också ger människor arbete. Enbart satsningen på äldreomsorgen kan ge cirka 5 000 nya undersköterskor.

Statsministern deklarerade redan i regeringsförklaringen att vi nu har fått en feministisk regering.

Det är bra, men för att kunna göra verklig skillnad kommer regeringen att behöva vänsterns hjälp. Den hjälpen ger vi gärna, förutsatt att de feministiska löftena också är menade att omvandlas till praktisk politik.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel
Annons