Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En stor förlust för Norbergs kommun

En stor sorg är på väg att drabba Norberg. En skogsbrand av annat slag än den vi upplevde i somras. Tjugofem musikstuderande unga människor är på väg att tystna.

Annons
Musikglädje. Eleverna har deltagit i flera konserter, här repetition inför ett framträdande i Norbergs kyrka 2013. Foto: Thimmy Mård/arkiv

Musiklinjen på Bergslagens Folkhögskola planeras att läggas ner. Alla dessa elever, som under de senaste åren gett Norberg glädje och kraft, har varit som en positiv injektion i vår lilla kommun. Överallt träffar jag människor som tackar för fantastiska konserter.

Under de fem år som Bergslagens Folkhögskola funnits i Norberg, har vi haft förmånen att få möta 125 elever från alla delar av Sverige. De valde att studera just på vår skola, på en välrenommerad musiklinje som startade för 35 år sedan i Skinnskatteberg, för att sedan hamna här i Norberg.

Otaliga gånger har jag hört elever tala om den öppna och vänliga atmosfären som finns i vårt lilla samhälle. Det känns nästan ofattbart för mig att förstå att även denna kulturella skogsbrand skall drabba just oss norbergare, och eleverna. Det är omöjligt att mäta denna förlust av musikupplevelser, denna tystnad som kommer att drabba oss. Är det inte just unga, viljestarka och kreativa människor vi behöver här i Norberg, i detta redan kulturellt utarmade samhälle, med stora neddragningar av kultur.

Vad har då dessa 125 elever gett Norberg, förutom musiken? I kalla siffror, som alla kan förstå, så har de genererat 5 miljoner kronor i skatteintäkter till kommunen, bara genom att skriva sig här. Dessutom har de omsatt en oerhörd massa pengar genom att bo, äta, konsumera och roa sig i Norberg. Tänk er själva ett studielån på 8000 kronor, som varje elev får 10 månader under ett år. Med 125 elever under fem år blir detta en hiskelig summa: tio miljoner kronor. Låt oss anta att åtminstone halva denna summa hamnar här i Norberg.

Vad jag vill säga är att dessa elever inte bara berikar oss med sin musik, utan att de även är en viktig ekonomisk kraft för oss som kommun. Orsaken till denna kulturella skogsbrand är den olyck-liga budget på riksdagsnivå, som drivits igenom med stöd av Sverigedemokraterna. Denna budget har inneburit ett uteblivet statsbidrag på 1,2 miljoner för vår skola.

Bergslagens Folkhögskola har sökt samarbete med Norbergs Kommun, tyvärr utan konkreta resultat. Jag tror dock att ett sådant samarbete, som också kunde involvera Fagersta Kommun, skulle vara ekonomiskt fruktbart för alla parter.

Ser vi nedläggningen av musiklinjen ur ett regionalpolitiskt perspektiv, borde detta även angå landstinget och länsstyrelsen. Vi som region har inte råd att säga nej till dessa elever som vill komma hit och studera. Denna insändare skall ses som en vädjan och en förhoppning om att regionens kommuner, landsting och länsstyrelse tillsammans med oss på Bergslagens Folkhögskola skall hitta kreativa lösningar för att undvika denna katastrof.

Det vackra i denna sorg är att de drabbade folkhögskoleeleverna inte sitter stillatigande och väntar. I ett försök att skapa opinion mot nedläggningen har de startat en namninsamling, http://www.namninsamling.com/RaddaMusiken. Skriv på, det brinner!

Henry Lehto

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel
Annons