Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

För lite till välfärd

Annons

Fagersta. Vi går mot valåret 2014. Ur mitt, säkert begränsade, perspektiv finns det en viktiga valfråga, som vi själva råder om och med omedelbara effekter. Det är den om välfärd och trygghet.

Skatterna har i detta land sänkts med 130 000 miljoner. Pengar som annars, helt eller delvis, kunde använts för förskolor och skolor, äldre- och handikappomsorg, sjuka och arbetslösa. Om vi bara, som ett rent tankeexperiment, säger att landstinget fått en tredjedel och kommunen två tredjedelar så hade landstinget kunnat bedriva sjukvård, kollektivtrafik och kultur i Fagersta för cirka 56 miljoner mer. Per år.

Om Fagersta kommun hade fått två tredjedelar av summan hade medborgarna fått kommunala tjänster för cirka 113 miljoner mer. Per år.

Till och med om vi hade delat det så att en tredjedel av alla skattesänkningar hade behållits, en tredjedel gått till staten som ju ska svara för försvar, polis och annat viktigt och landstinget och kommunen hade delat den sista tredjedelen broderligt och systerligt enligt ovan, till och med då hade kommunen haft 37 miljoner mer varje år. De i Fagersta svårsmälta besparingsförslagen som diskuterades uppgick till cirka 25 miljoner. För att ge lite perspektiv på siffrornas storlek.

Nu får allt fler kommuner och landsting höja den mer orättvist konstruerade kommunal- och landstingsskatten. För medan statens skattesänkningar ger mest till dem som tjänar bäst, så har kommunalskatten i praktiken närmast motsatt effekt.

I 106 av landets 290 kommuner får medborgarna redan nästa år höjd skatt. Därför menar jag inför valåret 2014 att valet står mellan å ena sidan ytterligare skattesänkningar, och å andra sidan bibehållen eller förbättrad kvalité i förskolor och skolor, äldre- och handikappomsorg, insatser för de sjuka och arbetslösa. Valet är ditt; vilken sida väljer du?

kommunalråd

Stig Henriksson (V)

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel
Annons