Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fulspel av S i Fagersta

Vänstern i Fagersta är stark politiskt, och uppfattas uppenbarligen som obekväma konkurrenter.

Annons
Kritisk. Vänsterpartiets Pia Boiardt kritiserar Socialdemokraterna i Fagersta. Som FP skrev i måndags väljer Boiardt nu att lämna sitt uppdrag i utbildnings- och fritidsnämnden.Arkivfoto

Fagersta. Vi kan konstatera att V fick knappt 30 procent av rösterna och S 40 procent. Att driva egen politik och egna förslag ingick i överenskommelsen mellan S och V efter valet, där vi beslutade om teknisk valsamverkan; inte koalition. Nu anklagar S oss både för att driva egen politik och för att ”skapa oordning” i kommunfullmäktige.

Vänsterpartiet har i bland annat utbildnings- och fritidsnämnden öppet drivit till exempel frågan om satsningar på grundskolan samt utredning om mindre barngrupper i förskolan. Dessa förslag har tagits emot positivt av övriga partier i nämnden, och enhälliga beslut har tagits att föra dem vidare i budgetberedningen.

Men när denna politik ska bli verklighet genom beslut i budgetberedningen, har Socialdemokraterna avslagit dessa och andra förslag, trots att de varit gemensam politik enligt valprogrammen. Och nu, trots öppna kort och information på förhand, hävdar S att V inte kan driva denna politik i budgetförhandlingarna. Vad grundar sig den kritiken på?

Troligtvis frustrationen över att när det väl kom till kritan (i budgetberedningen) valde S att hänge sig åt politiskt fulspel tillsammans med alliansen och motarbeta Vänsterpartiets politik inom förskola och skola hellre än att fokusera på de politiska sakfrågorna där vi uppenbarligen haft mycket gemensamt. För Vänstern är stark politiskt, och uppfattas uppenbarligen som obekväma konkurrenter.

För mest allvarligt är ändå att Socialdemokraterna inte tål någon som helst kritik. Att i den tämligen förvirrade hanteringen av kommunens budget påpeka olika brister; både formella och politiska, går inte att undvika. Allt annat vore brist på sunt förnuft.

Det må vara obekvämt med personer som ställer obekväma frågor och påtalar uppenbara brister, men att oreda råder, ska inte belastas oss. Vill S bryta överenskommelsen under valperioden och i stället välja de i Fagersta fogliga Moderaterna så är det förstås svekfullt, men upp till dem. Men att man i vanlig maktfullkomlig ordning anser sig kunna strunta i kommunallagen kan vi inte acceptera.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel
Annons