Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gamla fångna i hemmet

Larmrapporten om situationen för de äldre i Fagersta nådde oss nyligen i vår lokala tidning. Föredömligt att revisorerna väcker frågan och att ”kalla fakta” kommer i ljuset.

Annons

Teemu Sulin ”menar att man ständigt måste göra en avvägning av det långsiktiga behovet av äldreomsorgsplatser.” Självklart Teemu! Du om någon borde väl veta hur befolkningsprognoserna länge pekat på att en allt mer åldrad befolkning är den verklighet vi har att förhålla oss till.

De stora barnkullarna i efterkrigstiden är nu pensionärer och åldras sakta men säkert. Framförhållning och planering har gällt i många år. Alltså behövs det äldreboenden med hög kvalitet och god bemanning. Varför inte planera ett äldreboende i sjönära läge! Tomterna finns ju!

I Fagersta är det alltför många äldre som är ”fångar” i sina hem. De kommer inte ut för att deras bostäder saknar hiss och i övrigt har god tillgänglighet. Äldre bor också kvar i sina villor i väntan på en äldreomsorgsplats med följd att isolering och avsaknad av mänsklig kontakt och stimulans uppstår.

Dessutom sägs att matservicen är av ojämn kvalitet. En fantastisk hemtjänst personal gör sitt allra bästa under svåra och stressande arbetsförhållanden och med låg lön. Väntjänsten gör utomordentliga insatser varje dag. Ni är guldkanten för de äldre och deras anhöriga.

Många anhöriga får sin livssituation förändrad som anhörigvårdare. Äldres anhörigstöd till närstående kan värderas till åttio miljarder kronor om året, enligt en färsk undersökning från SPF. Hur stora belopp som Fagersta kommun tjänar på dessa anhörigvård timmar är svårt att sia om. Ett flertal miljoner är det säkert. Något för revisionen att räkna fram! De äldre och deras anhöriga förtjänar en bättre Livstid i Fagersta!

Folkpartiet gick för många år sedan till val på ”eget rum” och det har de flesta äldre numera, men delat rum som i vissa fall gäller för äldre i Fagersta säger vi även i dag ett skarpt nej till.

Vi vill:

• Att den äldre ska ha så stort självbestämmande som bara är möjligt, trots behov av stöd och hjälp.

• Stärka äldres rättigheter genom konkreta garantier i äldreomsorgen.

• Erbjuda alla äldre valfrihet i äldreomsorgen.

• Stoppa sjukvårdskarusellen för de mest sjuka äldre.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel
Annons