Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ge företagen draghjälp

Jobben är vår mest prioriterade fråga. Sverige ska ha lägst arbetslöshet i EU 2020. För detta krävs en aktiv näringspolitik där företagen expanderar och nyanställer.

Annons
Mälardalens högskola. Socialdemokraterna vill ha fler högskoleplatser.             Foto: Anna Didriksson/arkiv

Svenskt Näringsliv rapporterar om att vartannat företag i Västmanland har svårt att rekrytera. Ett av fyra rekryteringsförsök misslyckas helt.

Samtidigt finns 13000 arbetslösa i länet. Därför presenterar vi fyra förslag som skulle underlätta för företagen att expandera och nyanställa:

• Staten ska ta över ansvaret för den andra sjuklöneveckan. Det skulle avlasta de mindre företagen och göra att fler vågar anställa.

• De svenska företagen ska få bättre draghjälp i att etablera sig på nya och växande marknader. Vi vill investera mer i exportstöd för de mindre företagen.

• En nyföretagargaranti där staten med banken går in och tar en del av risken för att finansiera bärkraftiga företagsidéer.

• Investeringar i 16 000 nya platser på yrkeshögskola, högskola och universitet.

Den borgerliga regeringen har misskött samverkan med näringsliv och akademi. Svensk konkurrenskraft halkar efter. Statsministerns svar på detta är att peka ut näringslivet som ett särintresse. Men det är ju säsong för reviderad politik, så regeringen kanske även backar i denna fråga.

För oss socialdemokrater är välmående och växande företag en förutsättning för välfärdens finansiering och full sysselsättning.

Sverige måste stärka arbetskraftens kompetens, vässa innovationsförmågan och öka produktiviteten. Detta kräver en strategisk samverkan mellan politik, näringsliv och akademi som vi är beredda att leda.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel
Annons