Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gränslöst Bergslagen

Annons

I en insändare (29/2) argumenterade näringspolitiska talespersonerna inom Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet, bland dem Kent Persson, V, Norberg, för ett program som stödjer gruvnäringen och dess möjligheter till expansion – bland annat en väl fungerande infrastruktur och kommunernas möjligheter att möta en ökad efterfrågan inom olika områden.

Insändaren belyser en viktig utveckling för Bergslagen, men berör inte vilka förutsättningar som måste skapas och vad som ska undvikas inför ramen för den kommande läns- och regionindelningen för att göra utvecklingen möjlig.

Det föreslagna programmet

förutsätter, enligt Sjukvårdspartiet Västmanlands uppfattning att man undviker en regionkommungräns genom Bergslagen. Det är viktigt för samarbetet inom sjukvården mellan norra Västmanland och södra Dalarna och en förutsättning för gruvnäringens utveckling.

Bergslagskommunerna måste i framtiden utan hinder samarbeta om arbetskraft och infrastruktur så att malmen smidigt kan transporteras till närmaste hamn, Gävle.

I slutet av året kommer förslaget om den statliga regionala förvaltningen. Det får inte utformas så att en länsgräns permanentas genom Bergslagen.

En sådan gräns gör det omöjligt att samla Västmanland, Dalarna och Gävleborg inom samma regionkommun och anpassningen och utvecklingen av den infrastruktur som är nödvändig för gruvindustrin kommer att försvåras.

Landstingsmajoriteten i Västmanland har nyligen arbetat hårt för att i samarbete med Södermanland och Örebro skapa en regionkommun som skulle innebära en sådan gräns genom Bergslagen.

Vi förstår inte hur insändarskribenternas partikamrater i landstinget Västmanland och i länets nordliga kommuner helt utan kommentarer kunde acceptera ett förslag till region som skulle hindra den industriella utvecklingen i Bergslagen.

I en ”infrastrukturell” önskan att tillhöra Mälardalen har man av partilojalitet glömt eller förträngt Bergslagens möjliga utveckling. Men Södermanland hoppade av samarbetet. Än finns hopp om en ljusnande framtid!

Sjukvårdspartiet Västmanland

Bosse Berg, Gunnar Stenås

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel
Annons