Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Har Norberg råd att avstå en idrottshall?

Genom en hall i centrum av Norberg får vi fler aktiva ungdomar/barn och därmed ett bättre hälsotillstånd. Det innebär också en ny mötesplats för oss i Norberg.

Annons
Viktigt evenemang. Även Engelbrektsloppet skulle kunna ha nytta av tillgången till en idrottshall, menar skribenten. Foto: Jörgen Hjerpe/arkiv

Alla politiker är ju överens om att försöka behålla Norbergs som egen kommun. Sammanslagning med andra ses ofta som negativt och ett hot mot demokratin genom att färre människor deltar i den kommunala beslutsprocessen osv.

Det ligger mycket i detta resonemang. Men om kommunen ska kunna vara en egen kommun måste det finnas en tillväxt i framförallt befolkningen. Det räcker inte med som senaste rapporten visar att småföretagen går bättre (vilket i sig är bra) nej, en befolkningstillväxt behövs. Ett sådant exempel är på det nyplanerade villa området vid Noren.

Familjer som har för avsikt att flytta till Norberg eller tänker sig bo kvar tittar givetvis vilken service som finns i kommunen allt ifrån skola, fritidsaktiviteter och äldreomsorg. Aktuella studier visar också på att en idrottshall är en av de viktigaste faktorerna inte bara för dem som brukar hallen just för tillfället -utan lika mycket för andra kommuninvånare.

Det är en signal till medborgarna när dessa faciliteter finns i en kommun, - vi vill gå vidare. Det ska givetvis ske med en balans i budget men offentliga investeringar går inte att skriva av som vid bilköp på några år. Nej, det är en samhällsinvestering som de röda partierna genom alla år har fått argumentera för. Därför är det lite anmärkningsvärt att V i Norberg lämnar den ståndpunkten gällande bygget av en idrottshall i Norberg.

En närliggande idrottsall i en ort ger enligt flera studier, värden som kan bidra till en tillväxt på orten. Det finns också många andra ekonomiska värden som en idrottshall skulle bidra med visar aktuella studier från andra orter.

Exempel på detta i Norberg skulle vara:

Fler turister/besökare till Norbergs centrum – gynnar affärsidkarna. Skolan möjligheter till mer tid på dagtid, Alla föreningar ska ha tillgång till hallen, även de stora evenemangen som Engelbrektloppet och stafetten på sommaren. Hallen skulle också kunna användas för matcher och turneringar för både bordtennis och brottning.

Idag sker en mycket stor tillströmning av ungdomar till inomhusfotbollen (framförallt är tillströmningen stor av ny anlända) – här skulle NBK kunna rekrytera många fotbollsintresserade. ( det visar sig att inomhusfotboll lockar fler – en inkörsport för utespel)

Genom en hall i centrum av Norberg får vi fler aktiva ungdomar/barn och därmed ett bättre hälsotillstånd. Det innebär också en ny mötesplats för oss i Norberg. Här kan jag tala om en egen erfarenhet då jag många år var verksam i Klackbergshallen.

Den arbetsgrupp som nu jobbat fram förslaget om en idrottshall har också mot tilltänkta Byggherren ställt krav att lokala företag ska vara underentreprenörer i allt från trä, bygg, målning, El. VVS, plåt, m.m. . Detta gagnar då också den lokala företagsverksamheten vilket är ett ”smart” krav från arbetsgruppen.

Idag betalar kommunen allt för mycket per timme för hallen i Klackberg – där går inte att expandera- så frågan är: Har Norberg råd att avstå en egen idrottshall? Ja, om man har för avsikt att inte vara en egen kommun

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel
Annons