Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Henry Bäck silar mygg och sväljer kameler

Annons

Skinnskatteberg. Henry Bäck är lekmannarevisor i Skinnskattebergs kommun och i NVU. NVU gjorde räkenskapsåret 2015 en förlust på 7,2 miljoner. Under året har de invalda i direktionen för NVU och delägarkommunerna redovisats rapporter som i slutändan inte alls stämt med det verkliga resultatet.

I Skinnskattebergs kommun har lönekontoret i Norberg, som sköter lönerna åt Fagersta Norberg och Skinnskattebergs kommuner, betalat ut för högt arvode till Skinnskattebergs kommuns kommunalråd under en period.

Felet har påpekats av kommunalrådet samt av Skinnskattebergs kommunchef och beloppet som de till slut fakturerade henne och som hon återbetalat uppgår till 25 104 kronor.

I Skinnskattebergs kommun har Henry Bäck som ordförande för lekmannarevisionen, lagt ner enormt mycket tid på det felaktigt utbetalda arvordet och krävt in förklaringar. Han accepterar inte inhyrd konsultutrednings slutsats att kommunalrådet inte gjort något fel och han lämnar en oren revisionsrapport och rekommenderar att fullmäktige inte skall bevilja kommunalrådet ansvarsfrihet.

Värt att nämna är att konsultutredningen kostat kommunen runt 40 000 kronor, för inte tala om all tid som gått åt i ledningsutskottet och kommunstyrelsen till att besvara frågan från revisionen samt arbetet i revisionsgruppen.

I sitt uppdrag som revisor i NVU har Henry Bäck däremot tillstyrkt ansvarsfrihet, trots att det lämnats felaktiga rapporter så att resultatet inte gått att följa under året. Årets förlust på 7,2 miljoner kronor kom som en överraskning för alla parter och den externa revisionen lämnar hård kritik.

Synd att Henry Bäck som vald revisor i NVU inte lagt ner samma tid på att granska NVU som han gör i sin granskning av Skinnskatteberg. Varför sila mygg och svälja kameler? Är orsaken partipolitisk? I lekmannarevisorns roll ska inte ens partifärg styra vad man granskar.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel
Annons