Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hyllning till kvinnan vid det nya årets början

Annons

Jag har alltid hävdat att världen vore en bättre plats om kvinnor bestämde mer. Detta har jag hävdat och tänkt och nu skriver jag ner det också – kanske en bestående del av min livsgärning?

Det finns en eller förmodligen många underliga gener hos män som gör oss våldsbenägna, stridslystna, adrenalinstinna och en massa andra saker som är allt annat än bra. Detta märks som allra tydligast i de konflikter som driver människor på flykt – det är mäns krigande och politiserande som ligger bakom. Vilka länder i Mellanöstern har kvinnligt inflytande? – inget vad jag vet. Ser ni några kvinnor bland dessa galningar som nu radas upp; Adolf Hitler, Lenin, Stalin, Chrustjov, Mao, Pol-pot, Mussolini? Drivs några av de mest vedervärdiga islamistiska organisationerna av kvinnor? Jag talar här om Hamas, Hesbollah, IS med flera. Vilka är det som lider mest av mäns förtryck – jo kvinnor såklart. Allt detta är naturligtvis inte klokt – men det fortgår år ut och år in. Inom vilka branscher jobbar mest kvinnor – jo barnomsorg, sjukvård, äldrevård – områden män skyr som pesten, men gärna tar del av när behoven gör sig påminda, som när man blir gammal eller sjuk.

Kvinnor har en mjuk sida, ofta med tydligare empatiska uttryck, och det är kvinnor som föder våra barn under ett fysiskt lidande som förmodligen skulle döda oss ömhudade män på fläcken. Det är samma kvinnor som sedan i högre utsträckning tar hand om våra smutsiga kalsonger och strumpor och tvingas lyssna på våra primitiva vrål under idrottsevenemang. Många tvingas också stå ut med att män inte ens kommer ihåg deras födelsedag eller ens vilken dag man träffades, och än värre är det att ens försöka komma ihåg sina barns födelsedagar. Hur många män bjuder sina fruar och flickvänner på en fin middag på fredagskvällen så att också hon får koppla av? Hur många män drar nuförtiden ut stolen åt sina fruar innan de själva parkerar sina övergödda arslen på stolen mitt emot, eller öppnar bildörren åt henne först i en gest av kärlek och respekt?

När gav du din fru eller sambo en blomma senast med ett handskrivet kort där du tackar henne för allt hon gör för dig? När såg du först din älskade och sedan din egen roll i förhållandet?

Män – det är dags att skärpa sig inför det nya året 2016.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel
Annons