Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Idrotten får stå tillbaka

I dagens samhälle då vi blivit alltmer stillasittande med lärplattor, Iphones och datorer är fysisk aktivitet än mer viktig än vad den någonsin varit.

Annons
Ny hall. Här är det tänkt att den nya idrottshallen i Norberg ska stå. Men var ska eleverna ha idrott i höst?Foto: Seth Jansson/arkiv

Syftet med idrott är att erbjuda en bredd av aktiviteter som alla elever ska få möjlighet att prova på. Genom idrotten ska barnen utveckla sin fysiska, psykiska och sociala förmåga. Fokus ska ligga på redskapsövningar, lekar, danser och rörelser till musik som utvecklar barnens kroppsuppfattning och grovmotorik.

Hur detta ska bli möjligt då vi till hösten står utan gymnastiksal, dusch och omklädningsrum för närmare 300 barn i åldrarna 6-9 år är för mig en gåta? Trots mina 25 års erfarenhet som idrottslärare förstår jag inte hur vi ska nå målen i idrott med enbart uteidrott. Hur motiverar man barnen att tycka att idrott är kul och till livslång aktivitet i 20 graders kyla eller hällregn?

För flera år sedan reparerades Kärrgruvans gymnastiksal och eleverna bussades till Klackbergshallen. Där finns inga redskap eller materiel att tillgå, det var kallt och det tog mycket tid från undervisningen trots att det ligger ganska nära. Det kräver även mycket personal som måste följa med i bussen. Detta skedde under en begränsad tid och inte som nu under en längre tid.

Läroplanen säger även att barnen inte bara ska vara i idrottshallen utan de ska vistas i utemiljöer och naturen under olika årstider. Vilket vi också gör varje höst, vår och vinter men då har vi alltid möjlighet att gå in i gymnastiksalen om vädret är för dåligt.

En ny idrottshall är ett lyft för kommunen men det kommer att ta tid innan den står klar. I väntan på den är det oklart var vi ska vara på idrottstimmarna. Att finna en lämplig lokal för idrotten med alla redskap måste vara bra mycket svårare och kostsammare än att hitta två klassrum för cirka 40 elever. Att sätta upp ytterligare två moduler på baksidan av c-skolan måste vara ett betydligt bättre alternativ, framförallt då Migrationsverket bekostar hyran av dessa.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel
Annons