Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Insändare: AF borde strama upp regler för bidrag

Nu när AF har konstaterat att det förekommer fusk med bidragen så är det väl hög tid att göra en översyn.

Annons
På väg. Arbetsförmedlingen bör se över de bidrag som företag kan få till anställningar. Foto: Tomas Oneborg/TT

Transportbranschen. Det är glädjande att arbetsförmedlingen (nedan kallat AF) har kommit till samma slutsats som Transport så många gånger påpekat för dem vid samråd. Men varje gång har det ifrågasatts av handläggarna. Men det är inte så konstigt att det blir så här när man kan köra på provision och få bidrag.

Transport är inte av princip emot bidrag till dem som behöver det. Men när vi ser hur många av yrkena i våra branscher behöver ett bidrag för att få en anställning blir vi skeptiska till hur AF; s handläggare beviljar dessa utan någon som helst notis om våra yttranden.

Vi menar att det borde till en översyn av alla dessa bidrag och att det borde vara krav på att företag som får bidrag skall ha kollektivavtal. AF menar att det räcker med att det finns Fora-försäkring. Det är bra men de man inte känner till är att kollektivavtalet är de enda garanten för att den som omfattas av försäkringen ska få ta del av den om olyckan är framme. Om ett företag som har försäkringen struntar i att betala den så upphör den och de anställda kan ej få något från den. Finns kollektivavtalet går den anställde skadelös och får då sin rättmätiga del av försäkringen.

Så nu när AF har konstaterat att det förekommer fusk med bidragen så är det väl hög tid att göra en översyn. Alternativt så får handläggarna göra kontroll på företagen som får bidrag så att de fullföljer och bibehåller Fora-försäkringen. Det är inte bara skadeförsäkringen som den anställde inte får det finns även risk att man går miste om tjänstepension som är 4,5 procent, cirka 13 500 kronor om året, pengar som den anställde får mycket svårt att jobba ihop om man går miste om den.

Transport är rätt säkra på att det finns flera branscher där man skulle behöva se över bidragen kontra utbetald lön.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel
Annons