Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Insändare: Albansk familj utvisad till hotfylld tillvaro

I tisdags vid 07-tiden fick jag ett samtal från en gråtande granne till familjen Salkurti i Riddarhyttan i norra Västmanland.

Annons

Hon berättade mellan snyftningarna att flera polisbilar hade anlänt för att föra bort Lirim Salkurti med fru och fyra barn för att de fått ett utvisningsbesked.

Familjen tvingas nu återvända till en hotfylld tillvaro i Albanien. Lirim var den förste icke-kommunistiske borgmästaren i sin stad på över fyrtio år. På grund av denna ’vinst’ så fick Lirim upprepade mordhot och familjen fick stenar kastade genom fönsterrutorna på nätterna; brev och mejl med dödshot kom regelbundet från anonyma källor och Lirim blev överfallen och misshandlad gång på gång. Allt finns dokumenterat i Migrationsverkets ärendehistorik men oavsett detta så har familjens vädjan avslagits.

Ytterligare komplikationer uppstår i och med att familjens yngste son föddes i Sverige, så när familjen återvänder till Albanien så finns ingen bevisning, förutom samma efternamn, att sonen är deras. Därför finns stor risk att barnet tas ifrån dem och sätts i fosterhem då de återvänder till Albanien.

Ödet som de går till mötes är osäkert, men sannolikt så kommer förföljelserna och hoten att fortsätta och vi befarar att de kommer att utsättas för både fysiskt och psykiskt våld. Albaniens kommuniststyre tar inte lätt på ”landsförrädare” som lämnar landet för att undvika förföljelser.

Migrationsverket skickade familjen Salkurtis avslag till fel adress i februari 2016. Familjen fick först reda på avslaget i juni 2016 då de besökte Migrationsverket i ett annat ärende. Då var det för sent att överklaga. Så nu sitter vi här på grund av en miss i administrationen hos vår svenska byråkrati. Barnen har gått ett år i svensk skola och hela familjen är omtyckta och respekterade medlemmar i det lilla samhället Riddarhyttan.

Migrationsverket i all sin ära: ni gör ett mastodontjobb i flyktingbehandlingen och jag tror jag delar de flestas åsikt om att det inte är en enkel uppgift ni har. Inget land i världen har en sådan vana att sköta känsliga livsavgörande fall. Ni är duktiga, för det mesta.

I detta fall så vill vi att ni öppnar upp ärendet igen och tänker om. Familjen Salkurti har på grund av ert administrativa fel inte haft chans att överklaga på rätt sätt till ett ödesdigert beslut. Det är klart man kan sitta och se det hela svart eller vitt (Vi har inte fått någon överklagan! Punkt! Slut!), men nu krävs medmänsklighet i och med att en familj som förmodligen kommer att splittras, även svävar i livsfara om de återvänder till Albanien. Läs på i ärendet: gör om, gör rätt!

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel
Annons