Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Insändare: Bättre att landstinget driver sjukhuset

Att ett sjukhus handlas upp och drivs i en separat organisation riskerar att hämma den utveckling som är nödvändig för att säkra framtidens vård.

Annons
Fagerstasjukhus. Det blir lättare att rekrytera personal om landstinget tar över Bergslagssjukhuset, anser S, V och MP. Foto: Staffan Bjerstedt/arkiv

Replik på Sjukvårdspartiets inlägg om Bergslagssjukhuset 23/9. Landstingsmajoriteten har i ett antal debattinlägg försökt beskriva skälen till att vi valt att inte upphandla verksamheten vid Bergslagssjukhuset när nuvarande avtal löper ut. En av landstingets största utmaningar är att klara uppdraget i den nära sjukvården. Ett välfungerande samarbete mellan olika huvudmän med ansvar för vården är helt nödvändigt om vi framgångsrikt ska kunna leverera patientsäker vård med god kvalitet.

Det handlar om ett utökat samarbete mellan sjukhus, men minst lika viktigt är samarbetet mellan kommuner och landsting. Majoritetens bedömning är att det är en fördel att sjukhusen i länet drivs i samma organisation. På så vis kan vi på bästa sätt långsiktigt utveckla samarbetet mellan kommuner och landsting.

Att ett sjukhus handlas upp och drivs i en separat organisation riskerar att hämma den utveckling som är nödvändig för att säkra framtidens vård.

Ytterligare en viktig fråga är hur vi långsiktigt klarar av att bemanna verksamheten på ett bra sätt. När vi ser hur bemanningsläget är inom sjukhusvården i Västmanland är vår bedömning att vi som landsting långsiktigt har bättre möjligheter att klara bemanningen vid sjukhusen. Det handlar naturligtvis om att anställa personal på respektive enhet, men även att den personal vi anställt kan arbeta på flera sjukhus, till exempel i både Köping och Fagersta.

Även om utmaningarna är stora är vår bedömning att ställningstagandet att inte handla upp verksamheten vid Bergslagssjukhuset är rätt. Det kommer ge oss möjlighet att ytterligare utveckla samarbetet inom sjukhusvården och mellan huvudmännen.

Det kommer dessutom ge oss bättre möjligheter att klara bemanningen av sjukhuset. Den utvecklingen kommer vara positiv för de som söker vård vid Bergslagssjukhuset, inte minst gäller det omhändertagandet av äldre och kroniskt sjuka i norra delen av länet.

I likhet med Sjukvårdspartiet ser vi att utvecklingen av den nära sjukvården är en avgörande fråga för att vi på ett bra sätt ska klara hälso- och sjukvårdens utmaningar på ett bra sätt i framtiden. Utvecklat samarbete med kommunerna, ökad mobil verksamhet och en bra bemanning är nycklarna för att lyckas med detta.

Kenneth Östberg (S) Hans Jansson (V) Pernilla Rinsell (MP)

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel
Annons