Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Insändare: Gamla batterier kan bli miljoner nya mobiler

Mängden förbrukade batterier och elprylar som ligger och skräpar i hemmen i Västmanlands län fortsätter att öka.

Annons
Uttjänta. Att lämna in gamla batterier är en liten insats som ger stort resultat, enligt skribenten.Foto Fredrik Sandberg/TT

Den totala mängden uppgår till 642 ton och det är en ökning med 35 ton sedan förra året, enligt en beräkning som Batteriåtervinningen har gjort. Återvinningen måste öka om vi ska kunna fortsätta konsumera elektronik i framtiden, annars riskerar jordens resurser att ta slut.

Med handen på hjärtat kan nog många av oss erkänna att vi har gamla batterier som har blivit liggande i byrålådan och som vi borde ha gjort oss av med för länge sedan. För att inte tala om elprylar som barnens avlagda leksaker, en gammal hårtrimmer eller en batteridriven ljusslinga. Varje hushåll i Västmanlands län förvarar i genomsnitt 5,52 kilo förbrukade batterier och elprylar.

Mobiltelefoner, surfplattor, datorer och andra batteridrivna elprylar är produkter som gör våra liv enklare och som många av oss känner att vi inte skulle klara oss utan. Men för att vi ska kunna fortsätta konsumera i samma utsträckning som i dag, måste vi också bli bättre på att återvinna. Annars kommer metallerna att ta slut. Vissa mineraler, till exempel kobolt, är redan på upphällningen. Och när metallerna är slut är de slut för evigt.

Batterier och batteridrivna elprylar är värdefulla naturresurser. I de förbrukade batterierna och elprylarna i hemmen i Västmanlands län finns tillräckligt med koppar för att tillverka mer än 3,8 miljoner nya mobiltelefoner. För varje batteri eller elpryl du lämnar till återvinning minskar du brytningen av nya metaller och begränsar transporter som är dåliga för miljön. Det är dessutom bland det effektivaste du kan återvinna.

Vissa produkter kan återvinnas till nästan 100 procent och metaller har den goda egenskapen att de kan återvinnas igen och igen.

Återvinning är dessutom väldigt enkelt. Utöver de tiotusentals insamlingsplatser som tidigare har funnits runt om i landet, tar nu butiker som säljer elektronik emot din gamla produkt enligt en mot en-principen när du köper en ny. Gör ett elektriskt rens hemma och lämna in batterier och elprylar till en återvinningscentral eller annan insamlingsplats. Det är en liten insats som ger stort resultat.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel
Annons