Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Insändare: Monsterregion utan förankring hos folk

Bildandet av monsterregion Svealand kommer att omfatta 6 län och 64 kommuner.

Annons

Det är utan tvivel det största och mest omfattande politiska beslutet som tas under många årtionden

Monsterregionen forceras nu fram. Avsikten är att den ska vara på plats 2019. Arbetsgrupper tillsätts och, rapporter skrivs och beslut kommer att tas.

Hela processen kännetecknas av ett stort demokratiskt underskott. Västmanlänningarna ska inte tillfrågas om vad de tycker. Diskussionen är avklarad. Nu kör vi – låter det från det från anhängarna av den nya storregionen.

Förslaget innebär att makt över våra frågor, lösningar och problem centraliseras. Makten flyttar från Västmanland och västmanlänningarna. Det sker utan att väljarna tillfrågats.

Socialdemokrater med stöd av Vänsterpartiet, Miljöpartiet och Centerpartiet anser att det bråttom, att frågan är färdigdiskuterad. Det tar sig en rätt som de inte borde ta.

Enligt min mening är det ett anständighetskrav att i en så viktig fråga ska västmanlänningarna få en möjlighet att säga sitt. Närmast lämpliga tillfälle för folket att säga sitt är vid de allmänna valen 2018, alternativt i en folkomröstning.

Det är också nödvändigt att svar ges på alla de frågor som finns med anledning bildandet av monsterregionen och som fortfarande är obesvarade. Socialdemokraterna med flera hävdar att beslutskraften blir större, byråkratin blir effektivare, att Västra Götaland är ett föredöme, att resurserna blir större. Ja det är ingen hejd på hur bra det kommer bli. Tyvärr saknas bevis, redovisningar och fakta.

Tron på regionalisering är stark bland dem som driver processen. Varför tar de då inte dialogen med väljarna? Väljarna blir i stället ett hinder på vägen som man struntar i. Det är oacceptabelt, och ett av många skäl till att säga nej till bildandet av Monsterregion Svealand.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel
Annons