Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Insändare: Nästan alla i Fagersta tätort kan få bredband

Vår omvärld förändras och utvecklas kontinuerligt, vilket ställer krav på ökad digital tillgänglighet för alla idag.

Annons

Regeringen har avsatt 3,25 miljarder kronor i Landsbygdsprogrammet 2014–2020 för att bygga ut snabbt bredband på landsbygden. Alla typer av föreningar, organisationer, företag, kommuner och andra myndigheter kan söka stödet.

För information om stödmedel inom landsbygdsprogrammet kan man vända sig till antingen länsstyrelsen, läsa mer på Jordbruksverkets webbplats eller kontakta kommunens bredbandssamordnare.

Länsstyrelsen Västmanland har tagit emot ansökningar om bredband inom Landsbygdsprogrammet för perioden 2014-2020. Från Fagersta kommun har Åvestbo, Ängelsberg och Brandbo beviljats stöd. Totalt har Länsstyrelsen Västmanland i nuvarande period beviljat cirka 53 miljoner i stöd och det finns ansökningar i Västmanland om ytterligare cirka 91 miljoner.

Tilldelade medel för Västmanland är cirka 83 miljoner, vilket innebär att det för närvarande fattas 61 miljoner till sökta projekt. Här måste ytterligare resurser tillskjutas från regeringen för den framtida bredbandsutbyggnaden.

I tätorten Fagersta pågår för närvarande en villa-fibersatsning som görs av Telia. Under 2015 erhöll en stor del av villaägarna i Fagersta ett erbjudande om att ansluta sin villa till Skanovas fibernät.

Ett nytt erbjudande om att ansluta sig till fibernätverket har gått ut till de villaägare som bor i nu utbyggda områden och som inte antog det första erbjudandet.

Telia har även meddelat att de under hösten kommer att gå ut med erbjudandet till villaägare i områden där fiber inte byggdes ut i den första etappen.

Det innebär att med undantag av ett tiotal villor kan alla villaägare i Fagersta kommuns tätort erhålla fiberuppkoppling. Tillsammans med Telia arbetar kommunen för att finna lösningar för att alla villor i tätorten ska kunna anslutas till fibernätverket.

Telias fiberutbyggnad i Fagersta kommuns tätort görs på kommersiella grunder utan insats av kommunala medel, vilket också innebär att prissättning för anslutningsavgifter och tjänster görs på kommersiella grunder utan inblandning av Fagersta kommun.

Den fortsatta bredbandsutbyggnaden förutsätter ett fortsatt stort engagemang från marknadsaktörer, kommunen och enskilda kommuninvånare.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel
Annons