Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Insändare: Nej till monsterregion

Regeringen vill att det ska bildas färre landsting och regioner i Sverige, förslaget är att bilda endast sex stora län av dagens 21.

Annons
Ersätts av region. Idag leds Landstinget Västmanland från Landstingshuset i Västerås. SD kritiserar förslaget att slå samman Västmanland och fem andra län.Foto: Staffan Bjerstedt/arkiv

Av dessa sex län ska tre regioner bildas i första skedet. Och det verkar vara bråttom, år 2019 ska dessa tre nya regioner vara verklighet. Nu vill man pressa fram ett snabbt sådant beslut utan någon som helst folklig förankring.

Vi i Västmanlands län ska bli invånare i Svealands län, som planeras innehålla även Sörmland, Gävleborgs, Dalarnas, Uppsala, och Örebro län. Detta ska då vara vår nya region som då kommer att vara det som vi nu känner till som landstinget.

Sjukvården, kollektivtrafiken och den regionala utvecklingen ska då styras av politiker från alla dessa nuvarande län. Idag sitter 77 ledamöter i landstingsfullmäktige. Dessa bor alla i Västmanland och har en god lokalkännedom. De drivs med en vilja att se ett starkt Västmanland och är företrädare för 270 000 invånare i länet.

I Svealands län kommer det vara 149 förtroendevalda och en befolkning på 1,9 miljoner. Det är lätt att se vilken lokalkännedom dessa politiker kommer kunna ha om vårt närområde.

Den indelningskommitté som har kommit fram till den nya regionala indelningen påstår sig ha ett brett stöd för denna reform. Vi sverigedemokrater håller inte med. Det är inte bara vårt parti som motsätter sig denna indelning och många partier verkar vara splittrade i frågan.

Vi har förordat en folkomröstning i frågan om länssammanslagningar och regionbildningsfrågan, där de som berörs allra mest i ska få ge sitt stöd eller missnöje inför denna förändring av vårt län och landsting. Majoriteten i Landstinget Västmanland vill inte se någon sådan folkomröstning utan skickar ett svar till regeringen att i Västmanland är vi positiva till att slås ihop till en i våra ögon en ”monsterregion” geografiskt. Helt utan att fråga sina invånare.

Innan förslaget ifrån indelningskommittén var det andra tongångar hos de styrande och det var en sammanslagning med endast två grannlän som förespråkades.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel
Annons