Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Insändare: Socialdemokraterna tar inte poliskrisen på allvar

Socialdemokraterna Anders Ygeman och Anna Wallén försöker ge en bild (29/9) att Västmanland nu ska få fler poliser.

Annons
Roger Haddad

Liberalerna har återkommande i riksdagen påtalat bristerna i den nya polisorganisationen. Vi kräver i vår budget 2500 fler poliser fram till 2020, det är 1000 fler poliser än regeringen. Till detta avsätter vi resurser för att anställa 1100 fler civila utredare i Polisen utöver det regeringen aviserar. Vi vill även återinsätta beredskapspolisen med 5000 personer, vilket Ygeman är emot.

Regeringen lurar länsinvånarna när den påstår sig öka antalet poliser i våra utsatta områden, så kommer inte att ske. Medan vi avsätter 775 miljoner kronor nästa år till Polisen, lägger regeringen 75 miljoner kronor. Under min tid i justitieutskottet har jag besökt flera av länets kommuner men också landets mest utsatta områden. Ett av är Bäckby i Västerås som jag arbetet med i över tio år. Trots utvecklingen har Polisen inte råd att avsätta resurser dit.

De 14 särskilt utsatta områdena, främst i Göteborg och Stockholm har heller inte fått nya poliser, utan de flyttas från andra områden. Denna hantering visar att Ygeman inte tar Polisens kris på allvar vilket underminerar förtroendet för verksamheten. Ygeman påstår också att han vill renodla Polisens arbetsuppgifter- varför lade då regeringen ner den utredning vi tillsatte 2014 just med detta syfte? Regeringen är inte trovärdig i hanteringen av trygghetsfrågorna, trots att flera kommuner ropar efter fler synliga poliser. Med inrikesministern och Socialdemokraterna har det i stället blivit färre poliser i yttre tjänst och de har kommit längre ifrån medborgarna, tvärtemot det beslut vi fattade i riksdagen.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel
Annons