Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kränkning måste stoppas

Annons

Det är verkligen deprimerande att läsa i Fagersta-Posten (16/12) om en kille som under hela skoltiden kränkts, trakasserats och hotats på alla sätt, allt ifrån att bli slagen till att bli, psykiskt terroriserad av andra elever. Är detta en sanning som den här killen beskriver? Ja självklart är det så.

Det finns enligt mig inga elever/barn som hittar på sådana händelser, deras upplevelser är naturligtvis den sanna. Men här kommer vuxensamhället in med sina värderingar och synpunkter.

Stämmer de överens med pojkens upplevelser?

Nej, det ser inte så ut. I stället för att beklaga det oerhört traumatiska som hänt denna kille under hela skoltiden pratar skolan om fina behandlingsplaner, kamratstöd, noll tolerans med mera.

Men det är ju inget värt

om sådan kränkning kan fortgå under en hel grundskoletid utan att skolan har ett fungerande skyddsnät som fångar in och stoppar dessa hemska företeelser.

Att sedan en rektor som har det yttersta ansvaret för att eleverna ska ha en trygg och säker miljö kan svara som i tidningen är för mig en gåta. Samma sak gäller de åtgärder man vidtagit, med förslag om byte av klass med mera för den utsatta.

Har rektorn förstått vad detta handlar om? Det måste ju vara en självklarhet att personal tar ansvar för att sådana här avarter inte finns i skolan och det kan inte vara elever /kamratstödjare som innehar detta ansvar.

Rektorn beskriver att man

jobbar på ett mycket bra sätt, med en likabehandlingsplan som beskriver hur man ska motverka kränkningar i skolan.

Är planen bara en hyllvärmare? Eller är denna totalt fel i sin struktur och upplägg då något som det inträffade kan hända?

Nej, här har rektorn nog ett jätteproblem på sin skola. Här krävs krafttag för att komma tillrätta med hur dina elever mår på sin arbetsplats.

Det måste vara en rektors viktigaste uppgifte att få sin personal att förstå de destruktiva krafter som finns och att få dem att med kraft ta tag i dessa.

Skolan måste vara en trygg

arbetsplats där elever ska lyckas,

få bra självkänsla, vara trygga och känna att de når de mål som staten gett skolan i olika styrdokument.

Jag hoppas att denna anmälan som familjen gjort ska få skolan och kommunen att tänka efter och med all kraft ta tag i de problem som finns och inte sopa dessa under mattan.

Vi kan inte ha en skola som tillåter att våra ungdomar far illa och kränks på det sätt som den här grabben fått uppleva.

Medmänniska, norra länsdelen

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel
Annons