Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Låt inte fanatikerna styra i vargfrågan

Undersökningar visar att svenskarna vill ha varg, men också att de flesta vet väldigt lite om varg och vad det innebär att leva med den.

Annons
Vargar. Den vargjakt som nyss beslutats om är för liten för att stoppa tillväxten i vargstammen, framhåller skribenten. Foto Jonas Ekströmer/TT

Svenskarna kan delas i en stor majoritet för vilka vargen är en tämligen ointressant fråga, en mindre del som är emot varg samt en mycket liten del som är närmast fanatiska förespråkare för varg.

Frågan är vems röst som bör få väga tyngst? För mig är svaret givet, den som lever på landet och har djur är den som drabbas av vargen och därför måste större hänsyn tas till denne.

Det borde vara självklart att vi ska kunna hålla landskapet öppet med betande får och släppa hundar lösa i vår närhet utan rädsla för att vargen ska ta dem. Rimligt är också att utnyttja den miljövänliga resurs som viltkött är genom jakt, särskilt med tanke på att mat är en bristvara globalt.

Men så farligt är det väl inte, invänder någon. Nej, inte överallt och inte ännu. Där vargstammen vuxit sig tätast är dock problemen redan i dag mycket stora. Älgstammen är i vissa områden en spillra av vad den var, och rapporter om vargtagna får och hundar kommer ständigt från flera län. Inte bara jakthundar utan även sällskapshundar som tagits i trädgårdar.

När vi till sist fått riksdagsbeslut på förvaltningsnivåer för vargstammen så väljer först Naturvårdsverket att ignorera detta i riktlinjerna för vargjakten. Därefter väljer vår landsbygdsminister att håna alla som drabbats av vargen genom att säga att vi ska återgå till systemet där vargvännerna genom ett enkelt överklagande till domstol kan stoppa den av länsstyrelserna beslutade vargjakten.

Vi måste få ett slut på dessa ständiga regeländringar. Den vargjakt som nyss beslutats om är för liten för att stoppa tillväxten i vargstammen, men det är ändå viktigt att den blir av.

Låt inte en liten klick fanatiker få styra vargstammens utveckling.

Lyssna på de drabbade, och verkställ en vargförvaltning på deras villkor. Och för tydlighetens skull, förvaltning betyder att skjuta de vargar som överstiger förvaltningsmålet.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel
Annons