Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Låt julen bli vit

Alkohol. Julen är den högtid då vi trissar upp stämningen och familjen ska ha det mysigt. Barnen ska få klappar och maten ska vara riklig.

Annons

Tyvärr är det också många som ser julen som helgen då det måste vara alkohol av olika sorter på bordet. En mängd undersökningar och berättelser från nu vuxna visar att detta är ett problem för många barn. Jag har också erfarenheter från ett antal jular som spårade ut och blev ganska trista. Dessutom så kände man ofta en viss oro inför varje jul. Hur ska det bli i år?

Även mindre mängder alkohol påverkar sinnesstämningar och barnen får signaler om att det inte är som vanligt och kan bli oroliga och ledsna.

Själv har jag bestämt mig för att över huvud taget inte använda alkohol oavsett jul eller inte. Det är för mig ett naturligt sätt att leva och inget jag avstår ifrån. Men till dig som tycker att en jul utan alkohol innebär att du måste avstå från något skulle jag säga: ”För våra barns skull tycker jag du ska avstå från alkohol och i stället spegla dig i barnens glädje och satsa på ett ge dem en glad och fröjdefull jul.”

Julklappar och en massa mat i all ära men det är inte detta som avgör om julen blir bra. Utan det absolut viktigaste är att vi får umgås och trivas tillsammans.

Anslut dig till IOGT-NTO:s kampanj ”Vit jul” och bidra till en God jul till alla.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel
Annons