Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Låt NVK:s hyresgäster köpa sina lägenheter

En egen bostad är för många unga ett kliv ut i vuxenvärlden. Men på grund av bostadsbrist väljer många att bo kvar hemma.

Annons

Bostadsbristen i norra Västmanland har på grund av hög invandring och kortsiktigt tänkande av tidigare majoritet blivit ett faktum som slår hårt mot unga och pensionärer som vill flytta till mindre bostäder. En lägenhet som kunde köpas för en krona för några år sedan säljs i dag för tiotusentals kronor.

Förr flyttade man dit jobben fanns. I dag flyttar man för boendet. 2 200 personer pendlar varje dag in till Fagersta för att jobba. Statistiken talar sitt tydliga språk. Totalt går kommunen miste om 80 miljoner i förlorade skatteintäkter per år. Vi är och har alltid varit en arbetarkommun som tyvärr, till viss del tappat mark som “livstidskommun”.

300 000 svenskar i åldrarna 20 till 27 uppger att de vill ha en bostad, men inte får någon. Enligt Boverket behövs totalt 700 000 bostäder.

Det byggs helt enkelt för lite och det som produceras är mest villor. Efterfrågan fylls av de som har råd.

Förra året byggdes det 38 000 bostäder. För att lösa bostadskrisen behövs det dubbla. För varje år det inte byggs ökar gapet.

Hyresrätter är i särklass det dyraste boendet efter hotell. Det är en fattigdomsfälla som endast 14 procent efterfrågar. Hyresrätter segregerar, bostadsrätter integrerar. Det man äger vårdar man.

I väldigt många glesbygdskommuner oavsett partifärg satsas det på nya bostäder. Det är dags att Fagerstas politiker med Moderaterna i spetsen tar ett gemensamt grepp om situationen.

Vi bör därför driva frågan om försäljning av NVK:s hyresrätter till dem som hyr. Att få möjlighet att köpa sitt eget hem bör vara en självklarhet.

Genom det kan pengar frigöras för att bekosta nya satsningar på fler bostäder. Det är så vi tillsammans löser Fagerstas bostadskris.

Nu bygger vi Fagersta!

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel
Annons