Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lovet ska vara för alla

Det är dags att vi vuxna tar ett gemensamt ansvar för alla barn och ungdomars rättigheter!

Annons
Sommar. Alla barn bör ha rätt till lek och fritidsaktiviteter, framhåller skribenten.Foto: Hasse Holmberg/TT

Snart är det sommarlov och för många barn och unga innebär det något helt underbart och fantastiskt. En tid där en kan åka iväg på kollo, semester, träffa nya vänner och besöka nya platser.

Sista veckan i skola är också en väldigt jobbig tid, många barn och unga går runt i skolan med en klump i magen. Sommarlovet blir en tid av utanförskap, oro och tristess. Känslan av att aldrig kunna ta med sig sina kompisar hem för att det inte skulle finns något att bjuda på, eller oron för att inte ha något roligt och spännande att berätta till ens kompisar när skolan börjar igen. Ångesten man känner när läraren ger en läxa att skriva om vad man gjort under sommaren.

Enligt Rädda Barnens undersökning Ung Röst finns en oro bland unga för deras familjers ekonomi. Hela 13 procent av de som deltagit i undersökningen berättar att de under det senaste året oroat sig för att familjens pengar inte ska räcka till och 8 procent har inte kunnat delta i en fritidsaktivitet under det senaste året för att den kostade pengar.

Alla barn ska garanteras en skälig levnadsstandard oavsett föräldrarnas ekonomiska situation och alla barn har rätt till lek och fritid under årets alla månader. Det här är långt ifrån en självklarhet för alla barn i dag i Sverige och det kan vi inte acceptera!

Kommunen bör därför se till:

– att det finns fritidsgårdar i alla områden i kommunen.

– att fritidsgårdarna är öppna under loven.

– att se till att det finns meningsfulla och kostnadsfria aktiviteter för barn och ungdomar under loven och att ordna att information om dessa når ut till alla barn och ungdomar i kommunen.

Det är dags att vi vuxna tar ett gemensamt ansvar för alla barn och ungdomars rättigheter!

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel
Annons