Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Makthunger får S och M att strunta i lagen

Det har framkastats att Vänsterpartiet går emot några av den nya maktkonstellationen ”Socialmoderaterna” för att vi vill klamra oss fast vid vissa poster.

Annons

Från Vänsterpartiet säger vi att självklart får den nya majoriteten byta ut alla förtroendevalda de så önskar – som de har stöd i kommunallagen att göra. Nu vet jag ju att många inom S tycker att det där med lag och reglementen inte är så mycket för den som har makten att bry sig om. Vi delar dock inte den ståndpunkten.

Men hur det då med allt dela med sig av poster och makt?

När Vänsterpartiet blev största parti och samarbetade valtekniskt med andra partier fann vi det självklart att släppa även ordförandeposter till dem. Så inte med S nu.

När V fick egen majoritet under åren 2002-2014 gav vi bort en del av de platser som tillkom oss till allianspartierna så att de ändå skulle få ett rimlig insyn i kommunstyrelsen, Tillväxtgruppen, NVK, NVU, SDR och V-Dala Miljö- och Byggnadsnämnd. Motsvarande generositet finns inte i dag.

När vi blev största parti ansåg vi det självklart att just V inte skulle ha någon av kommunens revisorsposter för att därigenom inte få det till att makten granska sig själv. S har två revisorer och däribland vice ordförandeposten.

Efter valet 2014 erbjöd jag min efterträdare att ta över snarast möjligt i stället för vid årsskiftet som var slutet på mandatperioden för kommunalrådet. Vi kom senare överens om att tidigarelägga skiftet till 1 december.

Verkar det här vara ett parti som klamrar sig fast vid de uppdrag man kan få?

Är det inte precis tvärtom? Det är makthungern och posterna som gör att den nya majoriteten av socialdemokrater och moderater till och med vill strunta i kommunallagen för att få sin vilja igenom?

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel
Annons