Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mälarenergi kan bli ett slukhål

Ta kommandot över Mälarenergi

Annons

kraftvärmeverket.

Mälarenergis bygger ytterligare en panna nr 7 vid kraftvärmeverket för eldning av träavfall. Men det finns inget sagt om framtida energikoncept som starkt kommer som värmepumpar, solfångare och energilagring. Västerås sitter i en låsningssituation med Mälarenergi som vill bygga vidare på gammal och föråldrad teknik och konsekvensen av detta kommer att bli att Västerås kommer att ha ett energislösande och föråldrat system för uppvärmning av bostäder.

80 procent av den tillförda energin kan sparas genom energieffektivisering, ombyggnader, energilagring och användande av solen. Flera fastigheter kräver idag mer än 100 kilowattimmar per kvadratmeter och år medan det går att klara sig på 20 kilowattimmar per kvadratmeter och år.

Den nya panna sju bygger på fortsatt slöseri med värmeenergi och en ökad skuldsättning. Vad händer med pannor 1-5 kan man också undra? Skall de rivas när vi inte längre eldar med fossila bränslen?

Om en helt rörlig värmetaxa införs skulle energibesparingar komma igång med stor kraft i bostadsbeståndet vilket skulle innebära avsevärt minskad förbrukning. Upp till 80 procent av nuvarande energikonsumtion kommer att kunna sparas varför Mälarenergi kommer att stå med stor överkapacitet inom några år. Det måste också juridiskt testas om Mälarenergi kan behålla sin monopolsituation genom sin fasta taxa vilket omöjliggör sund konkurrens med andra uppvärmningsmetoder.

Mälarenergi måste delas upp flera mindre delar som var för sig skall agera självständigt. Uppdelning i separata bolag för produktion, distribution och konsulting (energirådgivning). Därmed kan också nya ägare släppas in som kan innebära synergier som produktion av biodrivmedel för fordon och partsneutral energirådgivning. Dessa bolag/verk måste drivas helt separat för att möjliggöra utveckling och nödvändig konkurrens.

Stadshusets strateger och politiker måste ta kommandot över Mälarenergi ty Mälarenergis tekniker har alltför länge haft ett inflytande som nu kommer att bli till förfång. Dagens överskott i bokslut sker i en reglerad monopolsituation där användarna sitter fast i systemet genom de fasta avgifterna som inte stimulerar de besparingar som måste göras med hänsyn till klimat och jordens knappa naturresurser.

Mälarenergi måste nu granskas i alla hörn och alla stenar lyftas. Mälarenergi kan då bli ett finansiellt slukhål om några år. Man måste också betänka att nästan alla investeringar de senaste åren är lånefinansierade.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel
Annons