Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Många hbtq-personer lever i rädsla för våld

Allt oftare får man som medlem i hbtq-communityt höra folk som pratar om hbtq-frågor som om det bara handlade om kärlek.

Annons
Manifestation. För några veckor anordnades årets Pride-parad i Stockholm, med M-ledaren Anna Kinberg Batra som en av deltagarna. Foto: Erik Nylander/TT

Uttalanden som dessa är problematiska, eftersom alla fasor och vedermödor som hbtq-personer tenderar att gå igenom lätt glöms bort under ett rosa skimmer. Rättigheter hotar att bagatelliseras om vi vänder på steken och talar om kärlek innan vi sett till att respekt för våra grundläggande rättigheter råder. För att kärlek ska bli verklighet måste respekt för våra rättigheter komma i första rummet.

När man diskuterar hbtq-frågor är det är essentiellt att poängtera att det viktigaste att kämpa för är grundläggande rättigheter. Det handlar alltså om rätten att leva sitt liv i frihet från andras förtryck och synpunkter. Vi ska slippa utstå trakasserier, hot, våld, hedersförtryck, mobbning och slippa bli utstötta ur samhället eller ur familjen. Vi ska kunna leva i trygghet och med respekt för vår livsstil.

Det är inte länge sedan som homosexualitet var kriminaliserat i Sverige och fram till 1979 var homosexualitet sjukdomsklassat. Många hbtq-personer lever fortfarande under oacceptabla villkor, de kan inte välja vem de vill umgås med, vad de ska göra på fritiden eller vem de ska ingå relationer med.

I de områden som polisen definierat som särskilt utsatta lever många hbtq-personer i rädsla. Flera talar om en återgång till 1800-talets levnadsvillkor. Det finns rädsla för att drabbas av trakasserier av gäng, såväl som att drabbas av repressalier från familj. Detta är en del av den så kallad hederskulturen och den finns i hela Sverige. Steget från att leva i en hedersrelaterad kultur till att tala om kärlek är därför långt.

Unga hbtq-personer utsätts för diskriminering, osynliggörande, trakasserier, våld och hot om våld, vilket påverkar hälsan negativt. 19 procent av hbtq-ungdomarna i åldern 16–25-åringarna har drabbats av fysiskt våld av en förälder, partner eller annan närstående vuxen.

Många hbtq-personer har haft självmordstankar. 42 procent av unga bögar och 47 procent av unga flator har haft självmordstankar jämfört med 12 procent unga heterokillar.

Vad har allt detta lidande och vedermödor som drabbar hbtq-personer med kärlek att göra. Problemet är att hbtq-personers grundläggande rättigheter inte respekteras. Här ligger problemet innan vi ens kan börja tala om kärlek. Vem kan fokusera på kärlek när omvärlden fokuserar på hat?

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel
Annons