Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Marodörer på fyra hjul förstörde skidspåren

Äntligen har vi skidåkare fått snö! Det glädjer oss utövare oavsett om vi är motionärer eller mera tävlingsinriktade.

Annons

I Skinnskatteberg finns det fina spår runt elljusspåret vid Borntorpet, men det spåras även därifrån och ut på myrarna i området som kallas Lappland. Ett mycket naturvackert område!

Men säg den glädje som varar. I tisdags skulle jag ta en skidtur på drygt 15 kilometer ut på Lapplandsmyrarna. När jag kom upp på Fiskelevägen var de mesta av spåren borta. Vilken besvikelse för mig och flera andra som jag mötte. Tydligen hade ett par ägare av fyrhjulingar avvänt skogsvägen som lekplats och åkt sicksack cirka 3 kilometer och förstört spåren. Det fanns plats både för skidspår och fyrhjuling på vägen, men förarna hade inte visat någon hänsyn. Ibland hade inte ens vägen räcket till utan även dikena hade utnyttjats.

Det är fullt tillåtet att åka med fyrhjuling på en skogsväg, men då borde man ha förstånd att inte förstöra de fina spår som Brandmannaklubben gjort. Av spåren att döma bor förarna inom ett visst område i Skinnskatteberg. Jag har viss förståelse om detta skett av ungdomligt oförförstånd. Men om ryktena börjar cirkulera i byn vilka det är kastar det mörk skugga över personerna ifråga.

Sommartid är förbjudet att köra fyrhjuling i terrängen. Men det skedde våren-sommaren 2014 efter Bruksleden från Borntorpet och flera kilometer mot Bockhammar. Det medförde skador både på spänger och mark. Skötselansvariga för Bruksleden fick extra arbete med att återställa leden.

Där vill jag uppmana ägare till fyrhjulingar som inte läst vilka lagar som gäller för fyrhjulingar att gå in på internet och söka föreskrifter och lagar hos Transportstyrelsen eller Naturvårdsverket. Det går också att söka via Polisen.

Slutligen vill jag ge beröm åt Brandmannaklubben! Vi i Skinnskatteberg har haft fina sammanhängande skidspår på nästan två mil under många år.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel
Annons