Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mellanvårdsplatser bör skapas i Fagersta

Landstinget Västmanland tvingas att stänga vårdplatser på grund av främst personalbrist.

Annons
Sjukhuset. Det bör skapas nya vårdplatser för patienter som klara att skrivas ut från Bergslagssjukhuset men som inte kan flytta till äldre- eller serviceboende, föreslår Folkpartiet. Foto: Staffan Bjerstedt/arkiv

Det försämrar vårdkvalitet och tillgänglighet för patienterna och skapar ett stort tryck på sjukhusen i Västmanland. Huvudansvaret för den uppkomna situationen bär den rödgröna landstingsmajoriteten, som genom sin passivitet har bidragit till den nuvarande situationen.

För landstinget finns flera skäl att vidta åtgärder som minskar trycket på sjukvården i allmänhet och akutsjukvården i synnerhet. I samverkan med Fagersta kommun bör landstinget skapa en ny vårdnivå, så kallade mellanvårdsplatser, som kan användas för de patienter som är utskrivningsklara på Bergslagssjukhuset i Fagersta, men som inte har möjlighet att flytta hem eller tillbaka till ett äldre- eller serviceboende i kommunen. De patienter som kan flyttas till en mellanvårdsplats har inte längre ett akut medicinskt behov, utan har främst ett omvårdnadsbehov som kommunen i dag ska ansvara för.

Trots ett tydligt ansvar, är det uppenbart att kommunen inte har kapacitet eller ekonomiska möjligheter att ta hand om dessa patienter. I många fall blir de kvar på sjukhuset, trots att de egentligen inte längre lyder under sjukvårdens ansvar. Om kommunen haft möjlighet att ta hand om dessa utskrivningsklara patienter, skulle trycket på sjukhusets vårdavdelningar minska.

Ett annat viktigt skäl till att inrätta mellanvårdsplatser är att patienterna får tid på sig att tillfriskna i sin egen takt, vilket innebär en minskad risk att patienterna snabbt blir dåliga igen och måste återvända till sjukhuset för förnyade vårdinsatser.

Kostnaderna för dessa mellanvårdsplatser skulle kunna delas mellan Fagersta, landstinget och företaget “Mitt hjärta” som driver Bergslagssjukhuset. Eftersom sjukhuset i Fagersta inte drivs av landstinget måste ett framtida delat ekonomiskt ansvar mellan kommunen och sjukvården troligen innebära att det skrivs ett tilläggsavtal mellan kommunen, landstinget och “Mitt hjärta” om detta.

Trots att förslaget innebär ett utökat kostnadsansvar är vår uppfattning att landstinget såväl som kommunen tjänar på inrättandet av dessa, eftersom sjukhusets sängar inte längre då kommer att upptas av utskrivningsklara patienter.

Helena Hagberg, Anita Lilja- Stenholm (FP)

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel
Annons