Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu hänger USA-valet på humöret

Hur många arga ids rösta?

Annons

Vem vinner?

Santa Cruz, USA.

Jazzfestival i Monterey vid Stilla Havet. Han sitter bredvid mig. Vi är ungefär lika gamla. Han har överlevt fyra omgångar i Vietnam och fått tre tapperhetsmedaljer.

Jag har gjort 15 månaders ofarlig militärtjänst i Enköping där fienden bestod av pappfigurer. Han är en bland 40 miljoner svarta amerikaner.

8 november kan han rösta på Hillary Clinton eller Donald Trump  Kommer han att göra det?Svarta brukar rösta på demokrater i presidentvalen: Franklin Roosevelt, John F. Kennedy, Lyndon Johnson, Bill Clinton, Barack Obama.

Hillary Clinton kampanjar hårt för att vinna svarta röster. Präster i svarta kyrkor manar sina församlingar att rösta rätt.

Barack Obama lovade att förändra samhället, skapa rättvisa och ge alla en bättre chans. Miljoner svarta röstade på honom för att han var en av dem.

Hillary är inte svart. Hennes politik skulle göra livet bättre för folk i utkanten av samhället.Men här tar hennes framtidsvisioner inte lika lätt skruv. Det är svårt att få amerikaner till vallokalerna.

De senaste 40 åren har bara varannan röstberättigad brytt sig om att rösta. Många svarta och latinos lever utanför samhällspolitiken.

Svarta är ofta svagt utbildade. Bor i Södern där republikanska politiker tricksar för att hindra dem att rösta.

Alla domstolar är inte färgblinda. Svarta män löper sex gånger så stor risk som vita att hamna i fängelse. Förutom Barack och Michelle Obama finns inga svarta ledare av Martin Luther Kings kaliber som kan tända svarta för rättvisa, hyggliga löner, bättre skolor.

I dag är invandrare från Latinamerika och deras barn fler än de svarta. De är katoliker, fattiga, talar dålig engelska.

Men orkar slita. Utan latinos skulle jordbruket och byggindustrin kollapsa.Många latinos har ännu inte smält in i det poltitiska livet. Är det lönt att försöka locka latinos till vallokalerna?

I Florida, Kalifornien och Texas ), ja. I mellanvästern? Kanske.

Donald Trump satsar på arga vita. De resonerar inte. Deras besvikelse över livet skymmer sikten.

40 procent av Lousianas ekonomi består av bidrag från Washington. Trots att miljoner vita män i fattiga områden inte skulle klara sig utan statliga bidrag ser de statsmakten som en fiende.

De anser att den har knäckt deras självförtroende och istället hjälper alla andra att bli rika och glada. De gillar att Trump tänker riva hela statsapparaten. Men hur många arga ids rösta på tisdag?

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel
Annons