Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

NVK borde se till att vi slipper att frysa i skolan

Det är vinter och relativt milt, oavsett fryser man om man arbetar på Centralskolan i Norberg, både elever och personal.

Annons
STOCKHOLM 20071126  En flicka med reflexer går på en väg i vintermörkret.  Foto Fredrik Sandberg / SCANPIX / Kod 10080

Det är något som påtalats gång på gång för NVK, men ändå händer det inget. Enligt uppgift sänks temperaturen i lokalerna under helgen då skolan är tom. Problemet är att Centralskolan är byggd i sten, det tar en stund att värma upp stenbyggnader och stora volymer som ska värmas.

Kan det vara ekonomiskt att sänka temperaturen på fredagen och sen höja den igen efter helgen? Temperatursänkningen gör att när elever och personal kommer tillbaka på måndagen så är det kallt och först framåt fredagen börjar det bli behagligt.

Enligt andra uppgifter ska det tagits ett politiskt beslut, att lokalerna ska ha en temperatur på 20 grader, jättebra, men det är det inte! Efter helgen var det 18 grader i ett arbetsrum för lärare.

Arbetsmiljöverket säger ”om lufttemperaturen vid lätt och stillasittande arbete varaktigt avviker från 20-24 grader vintertid bör det termiska klimatet undersökas närmare”. Stillasittande arbete är det och varaktigt är det, eftersom det är lägre än 20 grader 4 av 5 dagar, vecka efter vecka.

Många klassrum är väldigt kalla, det påverkar både elever och personal. På eftermiddagen när 80-100 elever funnits i klassrummet under dagen då kanske temperaturen passerar över 20 grader, men det är knappast värmesystemets förtjänst.

I en publikation som Socialstyrelsen skrivit kan man läsa ”personer som sitter stilla mycket har behov av högre temperatur. Skolbarn är exempel på grupper med behov av en temperatur på 22 grader i klassrum”. Många klassrum har betydligt lägre temperaturer och det har, om man fortsätter läsa samma publikation, klara negativa hälsoeffekter, dessutom påverkas koncentrationsförmågan både hos elever och personal.

Norbergs kommun hyr lokalerna av NVK och det kan väl inte vara för mycket begärt att NVK som hyresvärd tar sitt ansvar och ser till att de som dagligen vistas i den här miljön har en dräglig tillvaro och slipper frysa.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel
Annons