Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Orimligt kontantstopp

När det blir svårare och dyrare att använda kontanter drabbas äldre människor, personer med funktionsnedsättningar och föreningslivet.

Annons
Kontanter. Nya fräscha sedlar - men allt fler banker vill inte hantera dem på kontoren.Foto: Pontus Lundahl/TT

Betaltjänstutredningen har lämnat ett delbetänkande till finansmarknadsminister Per Bolund. Ett av utredningens uppdrag var att titta på tillgången till kontanter. PRO har sett fram emot konstruktiva förslag för att garantera en tryggad kontantförsörjning. Men våra förhoppningar infrias inte.

Betaltjänstutredningen konstaterar att avvecklingen av kontanter medför problem för ”vissa grupper och i vissa begränsade geografiska områden” och att ”de lagstiftningsåtgärder som skulle kunna komma i fråga för att tillgodose det kvarvarande behovet av kontanter inte står i proportion till problemens omfattning”. Vi blir både förvånade och bestörta över den slutsatsen.

Västmanland är inget undantag. Det finns fortfarande några få banker runt om i länet som erbjuder kontanthantering men de flesta bankerna saknar det helt.

Vissa banker erbjuder till viss del kontanthantering mot betalning eller så måste kunden användas sig av ett krångligt och besvärligt kortsystem.

Detta är orimligt – ett hot mot folkrörelsen och föreningsverksamhet.

Frågan om kontanthanteringen är viktig för våra medlemmar men också för PRO som organisation. I dag tvingas förtroendevalda inom PRO förvara pengar hemma från exempelvis kaffe- och lotteriförsäljning vilket innebär en säkerhetsrisk. Och vi är inte ensamma. Hela föreningssverige har samma problem.

Många äldre använder gärna digitala betallösningar och PRO utbildar medlemmar i både data och mobiltelefoni med stor framgång. Men övergången till ett kontantlöst samhälle måste omfatta alla. I dag måste du ha bankkort, mobiltelefon eller internet för så basala funktioner som ett toalettbesök eller biljetter till buss- och tågresor. När det blir svårare och dyrare att använda kontanter drabbas framförallt äldre människor, personer med funktionsnedsättningar, föreningslivet, småföretagare och personer bosatta på landsbygden.

PRO har sett fram emot konstruktiva förslag från utredningen för att garantera en tryggad kontantförsörjning. Nu sätter vi i stället vårt hopp till regeringen och finansmarknadsminister Per Bolund; situationen måste lösas. Ingen får utestängas från samhället!

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel
Annons