Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rödgröna tiger om sjukhusets framgång

Lika lön för lika arbete har länge varit en välkänd paroll. Nästa slagord borde vara lika krav på lika arbete, något som den rödgröna landstingsledningen borde börja tillämpa snarast med anledning av Bergslagssjukhuset.

Annons
Framgångsrikt. Sedan Mitt hjärta tog över driften av Bergslagssjukhuset har mycket blivit bättre, framhåller skribenten. Foto: Lina Svalbro/arkiv

Just nu pågår debatten för fullt angående ifall Bergslagssjukhuset i Fagersta ska återföras till landstingets regi när nuvarande entreprenadavtal går ut i februari nästa år eller om en ny upphandling ska ske.

Landstingets rödgröna styre har tagit beslut om att landstinget ska ta tillbaka driften, ett beslut taget på lösa grunder och med tydliga ideologiska förtecken snarare än sjukhusets och patienternas bästa.

Tidigare var Bergslagssjukhuset landstingets sorgebarn och hotades av nedläggning. Det gick så långt att ett lokalt parti, Sjukvårdspartiet, tog sig in i landstingsfullmäktige med en enda fråga- att rädda Bergsslagssjukhuset. Något som Alliansen också gjorde tillsammans med sjukvårdspartiet mandatperioden 2006-2010 genom att lägga ut sjukhuset på entreprenad.

Sedan dess har mycket blivit bättre. Vårdtiderna är korta jämfört med till exempel landstingsdrivna Sala och patientnöjdheten har ökat. Värt att nämna är också att Mitt Hjärta utför uppdraget till en lägre kostnad än när landstinget drev verksamheten (se Proycons revisionsrapport).

Men detta talar inte de rödgröna om. Det mest konkreta exemplet just nu är när Köpings sjukhus tillsammans med Bergslagssjukhuset blev utsett till Sveriges bästa strokesjukhus, något som de rödgröna har slagit sig för bröstet för gällande Köping, samtidigt som man valt att undanhålla Bergslagssjukhuset och dess ledning det beröm de förtjänar. Något som blev tydligt under senaste landstingsfullmäktige då man gärna pratade gott om Köping men ogärna om Bergslagssjukhuset.

Det finns bra och det finns dålig vård, i såväl landstingsdriven som privat regi. Om man menar allvar med att ha en så bra och resurseffektiv vård som möjligt måste fokus därför flyttas från driftsform till kvalitet. För att detta ska vara möjligt måste man sluta använda sig av dubbla måttstockar och ställa samma krav på privata och landstingsdrivna enheter.

Om de rödgröna gjorde det så skulle man inse att beslutet att ta tillbaka Bergslagssjukhuset i landstingets regi utan att ens testa en ny upphandling varken gynnar patienterna, personalen eller landstingets ekonomi.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel
Annons