Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

S bör inse att sänkta RUT-avdrag var ett misstag

Nu breddas RUT-avdraget till att omfatta flytt-, IT- och trädgårdstjänster.

Annons

Det är en stor framgång och ett gott betyg för Centerpartiets politik för fler riktiga jobb. Redan år 2003 yrkade Centerpartiets riksdagsledamöter Birgitta Carlsson och Annika Qarlsson i en motion att införa möjlighet till RUT- och ROT-avdrag, vilket senare förverkligades.

Nu utvidgas reformen och med det skapas möjligheter till fler jobb i branscher där trösklarna in är något lägre. Det öppnar dörrar till egen försörjning för fler.

När Centerpartiet föreslog och senare drev igenom det ursprungliga avdraget, för städtjänster, så fanns ett omfattande motstånd mot att göra svarta jobb vita och att underlätta för utlandsfödda och människor med begränsad utbildning att få ett första jobb.

Socialdemokraterna har bland annat systematiskt förminskat anställda i RUT-sektorn genom att kalla dem för ”pigor”. Så sent som i valrörelsen 2014 ville man halvera RUT-avdraget och man har också drivit igenom nedskärningar i så väl RUT- som ROT-avdraget.

Därför är det givetvis glädjande att Socialdemokraterna nu medger att man haft fel, medger avdragets potential och medverkar till att vidga det.

Förhoppningsvis blir nästa steg i Socialdemokraternas omvändning att även inse att nedskärningarna i avdraget var ett misstag. Skatteverkets siffror visar att antalet företag i båda dessa sektorer minskat kraftigt.

Jämför man februari 2015 med februari 2016 så har antalet företag som gjort RUT-uppdrag minskat med 14 procent och antalet företag som gjort ROT-uppdrag minskat med 17 procent.

Det är inte någon positiv trend och förhoppningsvis tar regeringen till sig den signalen och återställer nivåerna på avdragen.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel
Annons