Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så ska vi få fler händer i förskolan i Fagersta

Som barnskötare och förskollärare måste man känna att man har tid att se barnen, att leka med dem, att utforska världen med dem.

Annons
Promenad. Fagersta kommun vill satsa på traineeplatser och utbildningspraktik för förskolan. Bilden är från annan ort. Foto; Hasse Holmberg/TT

Till kommunen och till undertecknade inkom ett brev den 1 juni och vi väljer att besvara brevet på det här sättet, då det inte fanns någon avsändare att besvara – mer än ”Pedagog i Fagersta”.

Avsändaren till brevet beskriver sig själv som stressad, pressad och ofokuserad och anser att varje dag är en kamp mot klockan. Att man inte hinner med att se barnen, inte hinner leka eller utforska världen med dem. Att inte vara närvarande ens i sinnet i samtal med barnen då tankarna kretsar kring samtalstider, vikariebokningar, möten, planering och en hel del annat. Någonstans finns en känsla av att inte räcka till som trycker på i bakhuvudet.

Det är inte bra. Det mest oroande är att utvecklingen på senare tid har gått mot att de stora barngrupperna i förskolan har blivit allt fler, i hela landet. Det finns ett tydligt behov att investera i förskolan för att höja kvaliteten och minska barngrupperna. Det är allas vår angelägenhet att vi i Sverige och i vår kommun har en barnomsorg och en förskola som sätter barnen i första rummet.

Vi tar det här till oss, vi kommer göra det vi kan för att anställa fler barnskötare och förskollärare och med det minska barngrupperna på sikt. En nyligen genomförd översyn visade på en kostnad på närmare 24 miljoner för att klara av detta i kommunen. Vi kanske inte kommer lyckas att ta allt i ett svep, men vi kommer göra vårt allra bästa för att stegvis förbättra situationen. Vi behöver samtidigt också draghjälp från nationellt håll, inte minst finansiellt. En annan viktig del är att införa ett maxtak så att barngrupperna i förskolan, i synnerhet för barn 1-3 år, kan bestå av maximalt 15 barn.

Det är bara en del av lösningen, det behövs dessutom rejäla satsningar på traineeplatser och utbildningspraktik. Kommunen kommer därför att teckna en avsiktsförklaring om att ingå en lokal överenskommelse med Arbetsförmedlingen i syfte att få fler händer i verksamheterna och fler arbetslösa unga i arbete. Det kan vara av stor vikt för förskolan.

Som barnskötare och förskollärare måste man känna att man har tid att se barnen, att leka med dem, att utforska världen med dem. Utan att känna att man inte räcker till och utan att vara rädd för att bli utbränd. Vår personal inom förskolan ska kunna känna att de har rätt förutsättningar i sin dagliga arbetsmiljö.

Marino Wallsten, Per Österberg

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel
Annons