Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Samma flathet mot NVK nu som då

Debatten om Harold Nilssons löner är nu i gång. Hur är det möjligt att få tre löner för samma arbete?

Annons
Drabbade många. Skribenten anser att politikerna visat samma brist på agerande i fråga om Harold Nilssons avtal som när NVK för några år sedan ströp vattentillgången och stängde av värmen för hyresgäster i Norberg. Foto: Anders Jansson/arkiv

Svaret vi får är att han jobbat 80 timmar i veckan under de år han kvitterat ut över 12 miljoner från vår gemensamma skattkista. Nu skall alla stenar vändas och analyseras utifrån ekonomisk, juridiska och politiska synvinklar. Hur har det kunnat bli så här och vem har gjort fel, för fel är det men vad är felet? Experter har köpts in för att ge sin syn på saken.

Vad är rätt svar? Pengar och politisk makt en gång till i repris? Rätt svar är det som saknas och gapar som ett stort svart hål och detta även i debatten. Rätt svar är avsaknad av moral. Arbetsmoral. Ett värderingssystem som handlar om vilka vi är och hur vi värderar varandra utifrån det samhälle vi vill ha. Hur ansvariga politiker har tillåtit någon att skapa en struktur som gör honom oersättlig med en ointaglig maktposition. Någon som styr med sina kungsord och får NVK:s politiker att reduceras till medlöpare som säger ja och amen till det som läggs fram.

Sådana arbetsstrukturer kallas för hierarkier med rangordningar som Vänsterpartiet säger sig vara helt emot. Att skriva på sådana avtal som förstärker detta kan inte anses trovärdigt för någon.

Tanken på att ett humanitärt samhälle byggs på en lojalitet mot de svaga grupperna är en grundidé för en vänsterpolitik. I varje fall för dess retorik, så frågan blir vad som styr miljonrullningarna i Harold Nilssons fall. Är det den politiska retoriken eller kungsorden?

För några år sedan stängde NVK av vatten och värme för ett stort antal människor boende i Bolagshagen, Norberg. Anledningen var att fastighetsägaren inte betalt sina avgifter i tid. Därför ansåg NVK att tredje man, de boende som betalt sina hyror, skulle drabbas av vattenbrist och värme. Det drabbade tredje man som i det här fallet inkluderade några av de svagare grupperna i samhället. Att detta var möjligt då, berodde på att de lokala politikerna stod vid sidan om och betraktade vad som skedde utan att agera. Det kallas för flathet när ingen kan säga nej när människor måste lida för att det skall vara en metod att få in pengar.

Det är en rationell hållning som behandlar människor som mekaniska ting. Långt från en humanism som Vänstern och Socialdemokraterna säger sig representera.

Alltså, min slutsats är att samma flathet som visade sig då är synlig igen. Frånvaron av försvar för anständigheten vilket borde vara lokalpolitikens första uppgift. Att inte pengar, maktmissbruk och personfixeringar gör att den dolda nepotismen och vänskapskorruptionen frodas. Det här har skadat medborgarnas tro på sitt samhälle.

Hur är det, har vi ett tjänstemannastyre med efterföljande jasägare eller kan vi få se något annat? Så ni politiker, jag ber er, svara NVK:s fotfolk som sköter det praktiska jobbet.

Varför skall vi betala våra skatter och försöka behålla en samhällsmoral? Kan vi leva utan moral och ersätta den med pengar? Vi behöver höra sanningen och inga ordrika klichéer.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel
Annons