Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sexåringar tvingas gå längs farliga vägar

Snälla Norbergs kommun, lyssna till förvaltningsrättens beslut och se till att den särskilda skolskjutsen fungerar vid skolstarten måndagen 17 augusti.

Annons
Transport. Förvaltningsrätten har bestämt att barnen har rätt till särskild skolskjuts - ändå hänvisas de nu till de vanliga linjebussarna, framhåller skribenten. Foto: Janerik Henriksson/TT

Förra läsåret var barnen berättigade till skolskjuts eftersom vägarna ansågs som trafikfarliga men döm om min förvåning när ett brev damp ner i brevlådan från Kent Christiansen, ordförande i barn- och ungdomsutskottet, där han framförde att han bedömde vägarna som säkra och därmed är det kollektivtrafiken linje 86 som gäller för mina barn. Kommunalrådet pratade i höstas gärna om de stora vinsterna med linjeläggningen av skolskjutsarna men någon statistik på hur många som åker med kollektivtrafiken utöver skolbarnen, har inte tagits fram. Det är därför oklart hur många kommuninvånare som upplever fördelarna med den utökade linjetrafiken.

För många av oss med barn på landsbygden är de negativa konsekvenserna enorma! Det innebär att barn från sex års ålder ska gå 2 kilometer på oupplysta smala vägar med tung trafik. De ska även korsa vägar där hastigheten är 80 km/h. Förra året gjordes som sagt bedömningen att flera av vägarna var för farliga och att barnen därför fick särskild skolskjuts, ingenting har förändrats i förhållandena nu.

Några föräldrar fick överklaga till förvaltningsrätten som dömde att barnen var berättigade till särskild skolskjuts och fick då åka med den lilla skolbussen vårterminen ut. Nu hänvisas barnen återigen till kollektivtrafiken trots att inget har förändrats gällande vägarnas säkerhet! Föräldrarna hänvisas av kommunen att överklaga och invänta högre instans prövning trots att förvaltningsrätten så sent som i våras bedömde att vägen var för farlig för barnen att gå.

Självklart är det samma avståndsregler för landsbygdsbarnen som för dem som bor inne i Norberg. Skillnaden är dock att hastighetsbegränsningen där är 50 km/h och att barnen kan gå på trottoarer, övergångsställen, gång- och cykelvägar som snöröjs och belyses av de skattemedlen som även vi i utkanterna av kommunen bidrar till.

För våra barn finns inte den trafiksäkerheten hur mycket skatt vi än betalar. Gällande vägarna finns det inte ens något kommunalt vägbidrag i Norbergs kommun utan vi betalar både underhåll, röjning och belysning för byvägarna själva med undantag för det statliga vägbidraget.

Tidigare har flera av barnen kunnat sluta på fritids redan efter årskurs ett för att ta bussen hem och vara själva någon timme innan vi föräldrar kommer från jobbet. De har också kunnat vara själva hemma på morgonen innan de gått ut till bussen. Detta är inte möjligt längre då vägen mellan busshållplatsen och hemmet inte känns trygg att gå själv. Det blir väldigt svårt att ha ett heltidsjobb då barnen behöver passas vid busshållplatsen 07:30 och hämtas vid 14-tiden. I en kommun där många arbetar skift och/eller pendlar blir detta en pusselbit som gör livspusslet än svårare att få ihop.

Snälla Norbergs kommun, lyssna till förvaltningsrättens beslut och se till att den särskilda skolskjutsen fungerar vid skolstarten måndagen 17 augusti.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel
Annons