Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sjukgymnaster slås ut

Man kan ifrågasätta om upphandlingen av privata fysioterapeuter gjordes på ett rättvist sätt.

Annons
Behandling. Tomas Hansson i Västerås, fysioterapeut sedan 23 år, är en av flera företagare i länet som tvingas slå igen efter att inte ha fått förlängt avtal med Landstinget Västmanland. Här med patienten Lena Edman.Foto: Kenneth Hudd/arkiv

Nyligen skedde en upphandling av privata fysioterapeuter, den nya titeln på sjukgymnaster, i Västmanland. Flera fysioterapeuter som tidigare har haft avtal med landstinget har nu blivit utan och tvingas därför lägga ner sin verksamhet.

Dessutom har vi varit i kontakt med sjukgymnaster/fysioterapeuter som driver kliniker tillsammans. Om någon av dem mister ett avtal får det konsekvenser för de andra, och det kan bli svårt att driva kliniken vidare på egen hand. Detta får naturligtvis konsekvenser för patienterna.

Man kan ifrågasätta om upphandlingen gjordes på ett rättvist sätt.

Upphandlingen gynnar fysioterapeuter med fler högskolepoäng, jämfört med den som arbetat länge. Om det står mellan en fysioterapeut som arbetat nio år och har 90 högskolepoäng, och en fysioterapeut som arbetat 20 år och har 87 högskolepoäng, så får den som arbetat i nio år avtal.

Frågan man måste ställa sig är varför landstinget satsat både tid och pengar i det här läget på att överhuvudtaget göra en upphandling när det sker en översyn av hela fysioterapiverksamheten i länet.

Vi moderater tycker det var felaktigt att genomföra en upphandling samtidigt som man planerar stora förändringar inom organisationen för fysioterapeuter. Vi tycker att man skulle förlängt de tidigare avtalen med fysioterapeuterna tills översynen var klar.

Detta för att få till ett väl genomarbetat förslag med de erfarenheter som finns från tidigare avtal och revisionsrapporter. Det är viktigt att få en helhetsbild av fysioterapin i länet för att bättre veta att patienter får del av rehabilitering på rätt sätt, och att vi ser till att våra fysioterapeuter får bra avtal och uppdragsbeskrivningar.

Det handlar om att skapa trygghet för patienterna men även att fysioterapeuterna ska kunna planera sitt arbete med bättre förutsättningar än i dagsläget.

Landstingets upphandling av fysioterapeuter och kommande planer om organisationsförändringar är ett hårt slag mot företagandet i länet. När flera duktiga företagare tvingas lägga ner sin verksamhet är det beklagligt. De rödgrönas politik är varken företagsvänlig eller patientvänlig.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel
Annons