Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skolans attitydproblem

Annons

I dagarna har Svenskt Näringsliv presenterat resultatet från sin stora företagsklimatsenkät. För oss som folkpartister och skolpolitiker är det ett resultat som stämmer till eftertanke och klart anger ett stort och viktigt förbättrings- och utvecklingsområde.

Från förra årets djupdykning vad gäller företagsklimat verkar Fagersta nu ha ryckt upp sig på många områden. (Den slutgiltiga rankningen kommer i maj.) Men när det gäller skolans attityder till företagande fortsätter djupdykningen, vilket bekymrar oss.

Vem vill starta företag om man redan i skolan möts av en negativ attityd till företagande? Hur ska inträdet på arbetsmarknaden underlättas om skolan inte vill hålla kontakt med näringslivet?

Skolan måste bli mycket bättre på att förstå vad det är man utbildar för. Visst finns det ett egenvärde i att kunna läsa, räkna och förstå omvärlden, historien och kulturen.

Men i slutänden måste elever

som går ut skolan vara rustade

för att försörja sig själva, det är den största förändringen, som behöver genomföras inte minst i gymnasieskolan, med starkare näringslivskoppling.

Tidigare angavs i skolans styrdokument, att utbildningen skulle syfta till anställningsbarhet. Det är en bra spegel av de samhällsattityder som tidigare fanns i Sverige.

På nationell nivå har denna

inställning ändrats och utbildningens syfte vidgats till försörjning – genom anställning eller

företagande.

Det är dags att också den lokala skolpolitiken i Fagersta tar tag i de här frågorna. Om fler ska bli företagare i Sverige behöver positiva attityder, förhållningssätt och kunskap kring företagande och entreprenörskap grundläggas

redan i skolan.

Om våra unga ska ha en reell

chans att komma ut på arbetsmarknaden måste kontakten med näringslivet ske tidigt och med ett öppet förhållningssätt.

Ingen tjänar på dåliga attityder till företagande – allra minst de unga i Fagersta.

Riksdagsledamot för Västmanland

Anita Lilja-Stenholm, FP

Kommunfullmäktigeledamot, Fagersta

Roger Haddad, FP

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel
Annons