Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Slopa inte sommarlovet!

Annons

I artiklar i Fagersta-Posten (14/11) och Dagens Samhälle uttalar sig Stig Henriksson, V, och Göran Wänglöf, NVU, om sommarloven som en rest från bondesamhället. Deras förenklade slutsatser är föråldrade och förankrade i ett industrisamhälle, där arbetskraften jobbade i en produktionsform som tvingade alla att ta semester samtidigt.

Deras historiska referenser har tydligen inte nått längre. Hur svårt det är att i dagens komplexa flexibla samhälle få fem veckors ledighet att synka i en familj av småbarn, skolbarn och förvärvsarbetande föräldrar tycks de inte ha förstå.

Drömmen om skolan som en plats där barnen ska tillbringa dagar och kvällar för att kommunen ska spara in utgifter för fritidsaktiviteter besannar på ett otäckt sätt devisen ”här får du livstid”.

I linje med det ekonomiska resonemanget att utnyttja alla kommunala lokaler borde man se till att alla kommunalanställda tar semester samtidigt för att ta hand om sina sommarlediga barn och hyra ut lokalerna till turister under semestern.

För några år sedan jobbade jag på Brinellskolan. Många elever hade inte klarat kraven för godkänt från grundskolan. De skulle inte varit det minsta betjänta av ogenomtänkta, populistiska idéer om att slopa sommarlovet.

De var skoltrötta och längtade efter ”mer eller mindre konstlade feriearbeten åt sysslolösa ungdomar” som hade kunnat hjälpa dem att klara av skolarbetet.

Förutom den rent moderata skattesnåla besparingsiver som uppvisas av Vänsterpartiet i Stig Henrikssons skepnad ser jag med fasa på de rent antifackliga tendenserna i hans och Göran Wänglöfs uttalanden.

Jag vänder mig mot den ringaktning av lärarnas arbetsprestationer som kommer i dagen genom publicerandet av deras artikel.

De borde vara glada om NVU får elever så att det räcker för att förhindra ytterligare nedskärningar av ett gymnasium vars programutbud för varje år minskar och som för varje år blir allt mindre populärt bland föräldrar och elever.

Lars Larsson, Norberg

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel
Annons